Linkovi

Britanska policija: Ruski špijun otrovan nervnim agensom ostavljenim na kućnom pragu u Engleskoj


The British Union flag flies from the front of a car as Britanski ambasador u Rusiji, Lori Bristov, prisustvuje sastanku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi, Rusija, 17. marta 2018.
The British Union flag flies from the front of a car as Britanski ambasador u Rusiji, Lori Bristov, prisustvuje sastanku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi, Rusija, 17. marta 2018.

Bivši ruski dupli agent Sergej Skripal i njegova kćerka otrovani su nervnim otrovom koji je bio ostavljen ispred ulaznih vrata njihovog doma u Engleskoj, saopštila je britanska antiteroristička policija.

Nakon prve znane upotrebe hemijskog oružja na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, Britanija je optužila ruskog predsjednika Vladimira Putina za ovaj pokušaj ubistva, nakon čega je Zapad protjerao oko 130 ruskih diplomata.

Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u napad i rekla da sumnjiči britansku tajnu službu za upotrebu Novičok nervnog agensa, koji je razvila sovjetska vojska, kako bi podmetnula Rusiji i izazvala antirusku histeriju.

"Vjerujemo da su Skripalovi u prvi kontakt sa nervnim agensom došli preko svojih ulaznih vrata", rekao je Din Hajdon, viši britanski koordinator antiterorističke policije. "Specijalisti su identifikovali najveću koncentraciju nervnog agensa na ulaznim vratima na toj adresi", saopštio je Skotland jard u saopštenju.

Skripal, 66, i njegova 33-ogodišnja kćerka Julija, u kritičnom su stanju otkako su pronađeni bez svesti na klupi u parku u engleskom gradu Selsberiju 4. marta. Britanski sudija je saopštio da su možda pretrpjeli trajna oštećenja mozga.

Pokušaj ubistva Skripala, bivšeg pukovnika ruske vojne obavještajne službe GRU, koji je izdao desetine ruskih agenata britanskoj Mi6 špijunskoj službi, potopio je odnose Moskve za Zapadom na novi posthladnoratovski minimum.

Nakon što je Britanija protjerala 23 Rusa i saopštila da su bili špijuni koji su radili pod diplomatskim velom, Rusija je odgovorila protjerujući 23 britanskih diplomata. Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje, uključujući i većinu zemalja Evropske unije i NATO-a, protjerali su više od 100 ruskih diplomata.

Putin, koji se bavi smrtonosnim požarom u tržnom centru u Sibiru, tek treba da odgovori, iako je Moskva zaprijetila da će preduzeti akciju kao odgovor.

"Analiza svih okolnosti... vodi nas do toga da mislimo da je moguća umiješanost u to (trovanje) britanske obavještajne službe", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju od srijede, prije sapštenja britanske policije.

"Ukoliko uvjerljivi podaci nasuprot tome ne budu predstavljeni ruskoj strani, smatraćemo da imamo posla sa nasrtajem na živote naših građana kao rezultatom velike političke provokacije".

Nakon što su Sjedinjene Države razbile ruski špijunski prsten 2010, Skripal je razmijenjen za 10 ruskih špijuna uhvaćenih u SAD.

Skripal je nakon toga živio povučeno u Selsberiju i držao se podalje od javnosti, dok nije pronađen bez svijesti 4. marta.

Njegova kuća u Selsberiju kupljena je za 260.000 funti 2011. godine. Skripal je prijavljen da živi tamo pod svojim imenom. U godinama u kojima je našao utočiše u Britaniji, Skripal je izgubio i ženu i sina.

Britanska policija saopštava da nastavlja da se fokusira na ispitivanje po okolini Skripalove kućne adrese i da će istraga biti nastavljena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG