Linkovi

Policija potisnula demonstrante iz centra Otawe


Policija uklanja vozila i prikolice iz "Konvoja slobode" koji je tri nedjelje blokirao centar Otawe.
Policija uklanja vozila i prikolice iz "Konvoja slobode" koji je tri nedjelje blokirao centar Otawe.

Kanadska policija uspjela je u nedjelju da obezbjedi centar Otawe ogradama, dok su radnici gradske čistoće uklanjali smeće, poslije sukoba policajaca sa kamiondžijama koji su blokirale grad tri nedjelje. Uhapšen je 191 demonstrant i uklonjeno 76 vozila.

Protivnici vakcinacije i pandemijskih mjera su kamionima i drugim vozilima potpuno blokirali centar Otawe, što je navelo premijera Justina Trudeaua da proglasi vanredno stanje i policiji da ovlaštenja da počne da uklanja vozila i demonstrante.

Također su blokirani i bankovni računi organizatora protesta i onemogućene su im donacije.

Demonstranti su u početku željeli da se ukine uslov obavezne vakcinacije za ulazak u Kanadu, ali je protest prerastao u šire demonstracije protiv vlade Trudeaua.

Policija je tokom vikenda upotrijebila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala preostale demonstrante iz centra grada, gdje se nalazi i parlament.

Uhapšeni se terete za različita krivična djela: ometanje službenih lica, nepoštovanje naredbe suda, napad na policiju, kao i nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Demonstranti koji su pobjegli sa lica mjesta također će odgovarati, rekao je v.d. šefa policije Otawe Steve Bell.

"Radimo na tome da ih identifikujemo i kaznimo novčano i krivično. Istraga će biti vođena u narednim mjesecima", rekao je on.

Tokom protesta na graničnom prelazu južno od Vancouvera, demonstranti su verbalno i fizički napali i grupu novinara, što se također istražuje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG