Linkovi

Policija Kosova: Pucano na policijske jedinice na sjeveru


Kosovo Serbs Tension
Kosovo Serbs Tension

Kosovski Srbi i policija te zemlje razmijenili su vatru u subotu nakon izbijanja napetosti u nestabilnom sjevernom dijelu zemlje.

Ranije istog dana Srbi sa sjevera Kosova blokirali su glavne prometnice u regiji prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog mjeseca napustio svoju dužnost zajedno s drugim etničkim Srbima.

Uz rastuću krizu na većinski srpskom sjeveru, predsjednica Kosova Vjosa Osmani u subotu je najavila da će lokalni izbori na tom području biti odgođeni do 23. aprila. Izbori su bili zakazani za 18. decembra, ali su Srbi rekli da će bojkotirati izbore.

Policija je rekla da su blokade zaustavile promet i da su bili prisiljeni zatvoriti dva granična prijelaza između Kosova i Srbije. Kasnije su rekli da su se našli pod vatrom na nekoliko lokacija u blizini jezera na granici sa Srbijom. Nije bilo neposrednih izvještaja o ozlijeđenima.

Policijske postrojbe su u samoobrani bile primorane uzvratiti vatrenim oružjem na kriminalce koji su odbijeni i pobjegli u nepoznatom smjeru, stoji u priopćenju policije.

Pucnjava se čula i na drugim mjestima u sjevernom dijelu zemlje.

Policija u Prištini priopćila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhapšen zbog navodnog napada na urede izbornih povjerenstava, policajce i izborne službenike u utorak.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak protesta zbog odluke vlade da zamijeni automobilske tablice koje je izdao Beograd onima koje je izdala Priština.

"Srbija je naložila svojim ilegalnim strukturama da postave barikade na sjeveru Kosova. Beograd snosi punu odgovornost za bilo kakvu eskalaciju", objavio je na Twitteru Blerim Vela, šef kabineta kosovske predsjednice.

Prethodno je kosovska policija uhapsila još jednog Srbina zbog sumnje da je sudjelovao u oružanom napadu na policijsku patrolu. U četvrtak je jedan policajac ozlijeđen u napadu na patrolu nakon što su policijski redovi na tom području pojačani nesrpskim policajcima nakon masovnih ostavki.

Na hitnoj press konferenciji, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će zatražiti od NATO-ove mirovne misije KFOR-a da dopusti Srbiji da rasporedi postrojbe i policiju na Kosovu, iako je priznao da nema šanse da dobije dozvolu.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998.-1999. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom.

XS
SM
MD
LG