Linkovi

Policija istražuje prijetnje upućene članovima velike porote u Georgiji


Barikade ispred sudnice u Altanti u Georgiji uoči očekivanog podizanja optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, 14. august 2023. (Foto: AFP/Christian MONTERROSA)
Barikade ispred sudnice u Altanti u Georgiji uoči očekivanog podizanja optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, 14. august 2023. (Foto: AFP/Christian MONTERROSA)

Predstavnici agencija za sprovođenje reda istražuju prijetnje upućene članovima velike porote u Georgiji, koja je podigla optužnicu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog miješanja u izbore.

Prijetnje su se pojavile nakon što su na internetu objavljena imena i adrese članova porote.

"Naši istražitelji tijesno sarađuju sa lokalnim, državnim i federalnim agencijama kako bi se ušlo u trag poreklu prijetnji u okrugu Fulton i drugim mjestima", saopštila je kancelarija šerifa okruga Fulton u četvrtak.

U tom okrugu se nalazi Atlanta, najveći grad u Georgiji i ujedno državna prijestolnica.

Protiv Donalda Trumpa je u ponedjeljak uveče podignuta ukupno četvrta optužnica.

Velika porota u Georgiji ga je, uz još 18 osoba, optužila za pokušaj da se ponište rezultati izbora 2020. godine, na kojima je Trumpa pobijedio demokrata Joe Biden.

Ranije ovog mjeseca, nakon što je specijalni tužilac Jack Smith podigao optužnicu protiv Trumpa zbog pokušaja da poništi izborne rezultate, Trump je na svojoj društvenoj mreži Istina napisao: "Ako krenete na mene, krenuću ja na vas!"

U optužnici na 98 stranica u Georgiji, pominje se 19 optuženih, koji su ukupno optuženi za 41 krivično djelo. Kao i u slučaju svih drugih istraga sa kojima se suočava, Trump je optužnicu nazvao političkim "lovom na vještice."

TV mreže NBC News i CNN objavile su da su se imena, fotografije, profili na društvenim mrežama i kućne adrese članova velike porote okruga Fulton pojavili na internetu, i da su prijetnje porotnicima upućene poslije podizanja optužnice.

"Veoma ozbiljno shvatamo to pitanje i u koordinaciji smo sa partnerskim agencijama kako bismo brzo odgovorili na svaku kredibilnu prijetnju i garantovali bezbjednost pojedinaca koji su obavili svoju građansku dužnost", navedeno je iz kancelarije lokalnog šerifa.

Optužnica u Georgiji, koja je zavedena kao javni dokument, sadrži imena porotnika, ali ne i njihove adrese ili bilo koju drugu ličnu informaciju.

Ranije ovog mjeseca, podignuta je optužnica protiv jedne žene iz Texasa koja je prijetila federalnoj sutkinji nadležnoj za odvojeni slučaj protiv Trumpa koji se vodi u Washingtonu, gdje je također optužen za pokušaje poništavanja rezultata izbora 2020.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG