Linkovi

Policija blokirala centar Podgorice, zabranila okupljanje protivnika Zakona o slobodi vjeroispovijesti


Crnogorska policija blokirala centar Podgorice, nakon zabrane okupljanja protivnika Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Crna Gora, 26. decembar 2019. (Foto: Predrag Milić, VoA)
Crnogorska policija blokirala centar Podgorice, nakon zabrane okupljanja protivnika Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Crna Gora, 26. decembar 2019. (Foto: Predrag Milić, VoA)

PODGORICA - Više desetina crnogorskih policajaca blokiralo je u četvrtak uži centar Podgorice kako bi spriječili neprijavljeno okupljanje pristalica Demokratskog fronta koji je u sredu uveče pozvao vjernike SPC na protest ispred Skupštine uoči parlamentarne rasprave o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji ta crkva smatra diskriminatorskim. U međuvremenu je počela rasprava u Skupštini o predloženom Zakonu, kojoj prisustvuju i poslanici opozicije, uključujući i Demokratski front.​

Policija je metalnom ogradom zatvorila za automobile i pješake prilaze dijelu centra u kome su smještene zgrade Skupštine, Vlade i predsjedništva, dok grad nadlijeću policijski helikopteri, a na platou ispred parlamenta nema okupljenih građana.

Pozivajući se na navodni blagoslov partijarha SPC Irineja, DF je kasno sinoć pozvao potpisnike peticije protiv Zakona ispred Skupštine Crne Gore na protest, i pored ranijih izjava njihovih lidera da ih je mitropolit Amfilohije ubijedio da odustanu od najavljene opstrukcije rada parlamenta na dan glasanja.

Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Sabornog Hrama vaskrsenja Hristovog u Podgorici, noseći crkvene i srpske zastave, gdje će, kako kažu, čekati instrukcije iz crkve povodom glasanja o Zakonu.

"Čekamo instrukcije svetog Vladike (Amfilohija), ako on kaže da idemo da ginemo, ginućemo", rekao je za Glas Amerike Dragoljub Šćekić, 40, iz Berana, koji prisustvuje okupljanju ispred hrama.

Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Sabornog Hrama vaskrsenja Hristovog u Podgorici, noseći crkvene i srpske zastave, Crna Gora, 26. decembra 2019. (Foto: Predrag Milić, VoA)
Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Sabornog Hrama vaskrsenja Hristovog u Podgorici, noseći crkvene i srpske zastave, Crna Gora, 26. decembra 2019. (Foto: Predrag Milić, VoA)

Crnogorska policija saopštila je da neće dozvoliti okupljenje ispred zgrade Skupštine koja će danas raspravljati o Predlogu zakona o slobodi veroispovijesti, jer skup nije prijavljen Upravi policije.

"Svako eventualno okupljanje mimo odredbi Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama biće sankcionisano, te će organizator snositi zakonom predvidjene posledice", saopšteno je iz Uprave policije.

Policija je pozvala sve gradjane da se uzdrže od izlaska na medijski najavljena okupljanja i da poštuju pozitivne zakonske propise i odgovorno doprinesu očuvanju javnog reda i mira.

"Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata a postupaće shodno svojim zakonskim ovlašćenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcionisanja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i bezbednosti svih gradjana Crne Gore", navodi se u saopštenju policije.

Lider DF-a Andrija Mandić poručio je ranije ove nedjelje crnogorskim vlastima da zahvale Amfilohiju što "smo danas ovakvi, inače bi...u četvrtak bilo na desetine hiljada ljudi ispred parlamenta... i ako se ne bi odustalo od ovog zakona, ovaj parlament bi gorio".

U međuvremenu je iz patrijaršije SPC saopšteno da je patrijarh srpski Irinej blagoslovio da se stav brani u Skupštini, a ne na ulici, prenose "Vijesti" izjavu sekretara patrijaršije đakona Aleksandra Praščevića.

Skupština Crne Gora danas raspravlja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji bi trebao da zamijeni stari iz 1977., a pored ostalog predviđa državno vlasništvo nad crkvama i manastirima izgrađenim prije 1918, što SPC smatra pokušajem otimanja njene imovine.

Predstavnici crnogorske vlasti saopštili su više puta da zakon obezbjeđuje jednak tretman svim vjerskim zajednicama, odbijajući da ga povuku iz parlamentarne procedure.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG