Linkovi

Poštivanje zakona i izgradnja povjerenja između policije i zajednica - jedna od glavnih tema predsjedničke kampanje


Demokratska predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton I njen republikanski rival Donald Trump nastoje pridobiti podršku policije u svjetlu sve većih napetosti između agencije za provođenje zakona I Afro Amerikanaca. Clintonova se jučer u New Yorku sastala sa vodećim policijskim zvaničnicima, dok je Trump posjetio jednu lokalnu policijsku organizaciju u sjevernoj Karolini. Pitanje provođenja zakona je bila jedna od glavnih tema na sinoćnjem govoru Donalda Trumpa, prvom veće govoru nakon što je uveo reorganizaciju u menadžmentu svoje kampanje.

Trump je započeo svoj govor u Charlotu u Sjevernoj Karolini izrazivši podršku za stanovnike pogođene poplavama istorijskih razmjera u Louisiani. Kada je prešao na političku agendu, prioritet je dao provođenju zakona.

Želim izraziti zahvalnost policijskim I zvaničicima agencije za provođenje zakona u ovoj zemlji koji su dali toliko požrtvovanje u ova veoma teška vremena, rekao je Trump.

On je dao mračnu sliku trenutnog stanja američke sigurnosti, ekonomije, zdravstva I budućnosti, kriveći za većinu problema demokrate, a naročito Hillary Clinton, koju stalno naziva lažovom.

Ako budem izabran za predsjednika, haos I nasilje će se okončati, I to veoma brzo, tvrdi Trump.

Novi menadžeri njegove kampanje Kellyanne Conway I predsjedatelj organizacije Breitbart News Stephen Bannon su ga savjetovali da bude autentičan I da se drži čvrstolineaške desničarske politike. Kritičari kažu da je Trump bio primoran izmijeniti menadžment svoje kampanje nakon slabih brojeva u istraživanjima javnog mijenja. On tvrdi da nije želio biti primoran da se ponaša kao političar koji pripada glavnoj struji.

Hillary Clinton kaže da novi menadžment ne može izmijeniti Trumpa.

On može uposliti I otpustiti iz svoje kampanje koga hoće. Oni mu mogu dati novi tekst da čita sa telepromptera, ali on će I dalje biti isti čovjek, rekla je Clintonova.

I njena kampanja se jučer fokusirala na provođenje zakona. Ali tokom susreta u New Yorku sa nekima od najviših zvaničnika agencije za provođenje zakona, ona je naglasila potrebu da se prevaziđu podjele između policije I zajednice kojoj služe.

Mislim da je očigledno da nedavni događaji od Dallasa preko Baton Rougea do Milwaukija I širom zemlje pokazuju koliko pred nama stoji teškog I važnog posla kako bi se vratilo povjerenje I poštovanje između naše policije I naših zajednica, rekla je Clintonova.

Kao I Trump, I ona je naglasila važnost poštivanja zakona, ali za razliku od Trumpa, Clintonova je izjavila da će za svako poboljšanje situacije trebati uloženi napori I vrijeme.

XS
SM
MD
LG