Linkovi

Los Angeles: Izgradnja povjerenja između policije i stanovnika Afro Amerikanaca dugotrajan proces


Policijska pucnjava u Sjedinjenim državama, često u afro američkim zajednicama, u posljednje dvije godine dominira vijestima, upravo kao I ciljana ubistva policajaca posljednjih mjeseci. Ovakvo kontinuirano oružano nasilje je uzrok sve većih napetosti između policije I Afro Amerikanaca, I u gradovima kao što je Los Angeles, dovodi do povećanog policijskog pristustva na ulicama I u zraku, kako bi se pružila dodatna sigurnost. Naša novinarka Elizabeth Lee je obišla jedan siromašni dio Los Angelesa u kojem žive manjine kako bi vidjela iz prve ruke na koji se način policija odnosi prema ovoj novoj, nimalo svijetloj realnosti življenja.

Školska djeca ne znaju za rasne napetosti koje u mnogim zajednicama postoje između Afro Amerikanaca I policije. Jedino što znaju je da se zabavljaju sa jednim policajcem koji vozi jedan dobar automobil.

Ono što mi se najviše sviđa kao policajcu je da mogu biti uzor ovoj djeci I dati doprinos zajednici, kaže Zadi Borquez, iz policijskog odjela Los Angelesa.

Predstavnici policije kažu da je ovakva uključenost u zajednicu važna kako bi se odagnale negativne slike koje se vežu za policiju. Ali odlazak u gradsku vijećnicu dokazuje da negativna slika I dalje postoji. Prosvjednici iz pokreta Black Lives Matter zatijevaju ostavku šefa policije. Oni prosvjeduju protiv nalaza komisije koji navode da jedan policajac nije prekršio nikakva pravila kada je prošle godine pucao I usmrtio jednu Afro Amerikanku. Žena je, kako policija navodi, prišla policajcu noseći nož, što je priča u koji neki ljudi ne vjeruju.

Policija u Los Angelesu, kao I svugdje drugo u zemlji, ima veliki problem sa načinom na koji postupa prema svim ljudima, osobito Afro Amerikancima, siromašnima, kao I onima sa mentalnim poremećajima, kaže Melina Abdullah, iz pokreta Black Lives Matter.

Los Angeles poznaje rasne napetosti, oni koji su prije 20 godina živjeli u tom gradu, među kojima je kapetan Andrew Neiman, još uvijek se sjećaju pobuna koje su uslijedile nakon što je policija pretukla Afro Amerikanca Rodneya Kinga.

To me je zaista osobno dirnulo jer to nije bio Los Angeles u kojem sam odrastao, ali mi je drago da sam tu ostao. Naučili smo lekcije I sada smo došli do tačke gdje smo shvatili da moramo još toga učiniti, kaže Andrew Neiman, iz policijskog odjela Los Angelesa.

On dodaje da mobiteli I društveni mediji potpaljuju trenutni talas rasnih napetosti.

Twitter, Facebook, Instagram, Vine, sve te društvene aplikacije omogućavaju javnosti I građanima da na svojim mobitelima snime svaku dinamičnu situaciju I odmah je podijele sa svijetom bez ikakvog konteksta, ili razumijevanja, kaže Neiman.

Drugi pak kažu da nova tehnologija policiju čini odgovornijom. Međutim obje strane se slažu da se način gledanja treba izmijeniti.

Moramo uzeti u obzir bol u zajednici I prestati obilježavati je nasilnom, već se pobrinuti za taj bol I ponuditi pomoć ljudima koji su zahvaćeni tim bolom, kaže Skipp Townsedn, djelatnik intervencionog programa.

Želimo da se naši fondovi iskoriste za poslove, resurse za mentalno zdravlje, vanškolske programe, za intervenciju I prevenciju, kaže Melina Abdullah.

U južnom dijelu Los Angelesa, mnogi stanovnici se ne protive povećanom policijskom prisustvu.

Imamo dobre I loše policajce I možemo vidjeti samo one dobre na događajima, kaže Bobby Johnson, stanovnik južnog Los Angelesa.

Policija I stanovnici u tim zajednicama se slažu da je izgradnja odnosa kao što je ovaj korak bliže ka izgradnji povjerenja.

XS
SM
MD
LG