Linkovi

Polarni talas zahvatio SAD. Dijelovi zemlje hladniji od Antarktika


Zamrznuta rijeka u Chicagu (Foto: REUTERS/Pinar Istek)
Zamrznuta rijeka u Chicagu (Foto: REUTERS/Pinar Istek)

Smrtonosni polarni talas, sa rekordno niskim temperaturama, zahvatio je u srijedu američki srednji zapad, gdje su zatvorene škole i biznisi, poremećen avio i željeznički saobraćaj, a u 10 saveznih država obustavljena je dostava pošte.

Zbog velike hladnoće do sada je u nekoliko država umrlo najmanje pet osoba.

Veliki broj stanovnika odlučio se da ostane kući, dok Nacionalna meteorološka služba upozorava na nagli pad temperatura i jedan od najhladnijih talasa u posljednjih više godina.

U Chicagu bi do četvrtka ujutro temperatura mogla da padne na 32 stepena Celzijusa ispod nule, a u Fargu u Sjevernoj Dakoti minus 35 stepeni.

Ledeni talas pogodiće 250 miliona Amerikanaca, a 20 miliona će se suočiti sa temperaturama od 28 stepeni ispod nule ili niže.

Otkazano je više od dvije hiljade letova, uglavnom sa aerodroma u Chicagu, a u tom gradu je obustavljen i željeznički saobraćaj.

Prizor iz Chicaga
Prizor iz Chicaga

Zvaničnici širom regiona usredsređeni su na zaštitu najranjivijih slojeva društva, među kojima su beskućnici, stariji i oni koji žive u neadekvatnim stambenim uslovima.

U Chicagu, pojedini autobusi pretvoreni su u privremena skloništa za beskućnike. Takođe su zatvorene glavne turističke atrakcije.

"Ovi uslovi i temperature su rizik po javno zdravlje", poručio je gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel​.

Guverneri Illinoisa, Wisconsina i Michigena, ali i južnih saveznih država Alabame i Mississipoija proglasili su vanredna stanja, dok su meteorolozi upozorili da u trenutnim vremenskim uslovima koža može da se smrzne za samo pet minuta. U Michigenu, naročito u Detroitu, skloništa za beskućnike su prepuna.

Stotine škola i nekoliko velikih univerziteta od Sjeverne Dakote do Pennsylvanije su zatvoreni.

Rekordno niske temperature posljedica su polarnog vazduha, koji se sa Sjevernog pola kreće ka jugu.

XS
SM
MD
LG