Linkovi

Polarne temeprature zahvatile veliki dio Sjedinjenih Država


Na hiljade škola diljem istočnih i južnih američkih saveznih država su danas zatvorene, usljed žestoke hladnoće koja je zahvatila ta područja Sjedinjenih država, krečući se od već uveliko zamrznutog srednjeg zapada.

U Washingtonu su temperature jutros iznosile oko minus deset stepeni celzija, a još je hladnije bilo u New Yorku, Philadelphiji i Bostonu, gdje su usljed ledenog vjetra temerature bile niže.

Mnogi koji idu na posao morali su se prilagoditi uvjetima:

''Obukla sam duge gaće pod pantolone, kao da idem na skijanje. Ali ne, idem samo na posao. , kaže jedna žena.

Vlasti su odlučile da zatvore škole kako bi sačuvali djecu od prevelike hladnoće, koja može voditi smrzotinama nakoliko minuta nakon izloženosti.

Japanska posjetiteljka u Chicagu Rina Fujiwara kaže da je šokirana koliko je hladno i dodaje:

"Nikada nisam iskusila ovako hladno vrijeme. Toliko mi je hladno po rukama i nogama da me bole, počela sam plakati, ne znam šta da radim...

Meteorolozi kažu da je ovakva hladnoća stigla usljed tzv. polarnog vorteksa, rotirajuće mase hladnog zraka koji se potiskuje sa uobičajenog mjesta na sjeveru Kanade, ka jugu.

India Owen, stanovnica Washingtona kaže:

''Polarni vortex zvuči strašno. Mislim da bi mi bilo malo lakše da se kaže samo da je hladno....

Prijeteća hladnoća je paralizirala najveći dio srednjeg zapada, prisiljavajući avio kompanije da otkažu na hiljade letova, i onemogućivši mnogobrojne vozove da se kreću. Temperature su oko minus 23 stepena celzija u Chicagu, Indianapolisu i Minneapolisu, dok je jučer u mjestu International Falls u Minnesoti zabilježena temperatura od minus 33 celzija , što je hladnije nego trenutno na južnom polu.

Izuzetno hladno vrijeme je stiglo i do tzv. dubokog juga, uključujući Floridu i južni texas, koji , kako je to uobičajeno, i u ovo vrijeme godine uživaju u blagom vremenu i umjerenim temperaturama.

Normalniziranje temepratura se očekuje krajem ove nedjelje.
XS
SM
MD
LG