Linkovi

Polarni medvjedi bi mogli uskoro izumrijeti


Polarni medvjedi bi mogli uskoro izumrijeti
Polarni medvjedi bi mogli uskoro izumrijeti

Prognoze su da će polarni medvjedi na Aljasci nestati za manje od 50 godina, ako nastavimo putem kojim smo krenuli u pogledu ispuštanja štetnih gasova.

Polarni medvjedi su u nevolji. Stručnjaci tvrde da bi - ako se ništa ne promijeni - do kraja ovog vijeka mogli da izumru. Oni za to okrivljuju ugrožavanje životne sredine, topljenje arktičkog leda, te taloženje otrovnih materija u hrani koju jedu. Polarni medvjedi su se sada našli u središtu rasprave koju vode borci za zaštitu životne sredine. Američka vlada, koja planira nova istraživanja izvorišta gasa i nafte bliža medvjedima, istovremeno se sprema za sprovođenje propisa o ispuštanju štetnih gasova i većoj zaštiti prirode.

Naučnici su sve više zabrinuti da će polarni medvjedi nestati. Robert Irwin je potpredsjednik „Branitelja prirode“, organizacije za zaštitu životne sredine.

Prognoze su da će polarni medvjedi na Aljasci nestati za manje od 50 godina, ako nastavimo putem kojim smo krenuli u pogledu ispuštanja štetnih gasova i to je vrlo zabrinjuavajuće, kaže gospodin Irwin.

On pažnju ukazuje na najnoviju studiju o polarnim medvjedima koju je izdao američki geološki zavod. U njoj se navodi da se postojanje polarnih medvjeda može sačuvati, ako se smanje ispuštanja štetnih gasova. Procjenjuje se da u svijetu ima 22 hiljade polranih medvjeda. Oni mogu da preplivaju velike razdaljine i kratkotrajno žive na kopnu. Ali njihova prirodna sredina - arktički led - ubrzano se topi.

Oni love svoju hranu po zaleđenom Arktiku. Odgajaju svoje mladunce u zaleđenom Arktičkom okeanu, kaže Robert Irwin.

Druge studije pokazuju da u tijelima polarnih medvjeda ima alarmantna količina otrovnih materija. To su hemikalije koje se najčešće koriste u poljoprivredi, otiču u rijeke, a zatim okeane, gdje se ulijevaju u struje koje ih donose u arktički eko-sistem.

Doug Inkly je viši naučni saradnik u Nacionalnoj prirodnjačkoj federaciji.

Nažalost, nivo otrovnih materija pronađenih u ćelijama polarnih medveda je prilično visok. Mi smo izvijestili o najmanje sedam polarnih medvjeda u regionu Norveške, koji su imali i muške i ženske polne organe, što može da bude posljedica zagađenja, kaže gospodin Inkly.

Polarni medvjedi bi mogli uskoro izumrijeti
Polarni medvjedi bi mogli uskoro izumrijeti

Američka vlada je nedavno poduzela nekoliko mjera koje se tiču polarnih medveda. Agencija za zaštitu životne sredine je objavila da će regulirati ispuštanje štetnih gasova da bi se suzbilo globalno zagijavanje. Ured za prirodne resurse je proglasio pola miliona kvadratnih kilometara Arktičkog okeana i priobalnog područja ugroženim habitatom. Zatim, administracija je odlučila da ne mijenja oznaku za polarne medvjede koja ukazuje da su „ugroženi“, u onu koja se koristi za vrstu koja je „u opasnosti“. Borci za zaštitu životne sredine kažu da je to učinjeno pod pritiskom lobista. Promjena bi omogućila veću zaštitu polarnih medvjeda i njihove životne sredine. Rezultat je to što će naftna i gasna industrija do sredine 2011, moći početi da istražuje nova područja u Arktičkom okeanu. Richard Ranger je viši savjetnik u Američkom institutu za naftu, koji predstavlja američku naftnu i gasnu industriju.

Mnogi ljudi, ne samo u našoj industriji, nego i u vladi, naročito u američkom geološkom zavodu, vjeruju da postoje veliki izgledi da se u regionu američkog arktičkog bazena, što znači ispod morskog dna, pronađu znatne količine nafte i prirodnog gasa.

Borci za zaštitu životne sredine kažu da bi naftna mrlja na Arktiku, poput one prošlogodišnje u Meksičkom zaljevu, značila katastrofu ne samo za polane medvjede nego i za kitove, foke i ostale životinjske vrste. Oni kažu da taj region, koji je šest mjeseci godišnje zamrznut i u mraku, ne raspolaže sredstvima za odbranu od takvih katastrofa.

Ali gospodin Ranger ističe da naftna i gasna industrija djeluju na Arktiku više od 40 godina. On dodaje da je ta industrija učestvovala u studijama o zaštiti polarnih medvjeda.

Bušili smo bezbjedno u toj sredini tokom mnogo godina i verujem da to možemo da radimo na zadovoljstvo vlade, na zadovoljstvo javnosti i u cilju zaštite tamošnje životne sredine, kaže on.

Međutim, borci za zaštitu životne sredine kažu da jedno od posljednjih veličanstvenih područja naše planete, ne bi trebalo da se dovodi u opasnost.

Kada su polarni medvjedi zdravi, vidimo da je i sredina zdrava. Prema tome, štiteći polarne medvjede mi u stvari štitimo sebe, kaže Robert Irwin.

Ako se polarni medvjedi ne očuvaju, borci za zaštitu životne sredine tvrde da će i druge vrste polako zadesiti ista sudbina.

XS
SM
MD
LG