Linkovi

Pokretne pozornice - ključna atrakcija karnevala Mardi Gras u New Orleansu


Jedna od pokretnih pozornica karnevala u New Orleansu koju su izradili umjetnici radionice Mardi Gras World
Jedna od pokretnih pozornica karnevala u New Orleansu koju su izradili umjetnici radionice Mardi Gras World

Mardi Gras World istovremeno je i radionica i muzej gdje turisti mogu vidjeti što se događa iza kulisa

New Orleans se svake godine pretvori u živopisni karneval Mardi Gras. Danas, na Pokladni utorak, obilježava se posljednji dan karnevala, kad se parada divovskih i raznobojnih pokretnih pozornica kreće gradskim ulicama. Za planiranje i financiranje tih pozornica odgovorne su određene grupe ljudi, ali njihova izrada prepuštena je umjetnicima.

Iako festival Mardi Gras u New Orleansu traje nekoliko dana, pripreme za njega traju čitavu godinu. Umjetnici raznih profila sudjelovali su u pripremama za večerašnju, završnu, paradu. Mardi Gras je francuski izraz za Pokladni utorak, koji obilježava posljednji dan gozbe i zabave prije početka Korizme, perioda od 40 dana koji završava Uskrsom. U radionici Mardi Gras World u New Orleansu, izrađuje se 90 posto pokretnih pozornica.Sean Lanny izrađivao je cvjetove koji ukrašavaju neke od njih:

"Cvjetove smo počeli izrađivati u rujnu. No, cijeli proces počinje puno ranije - od same ideje. Potom se ona prenosi na papir pa se na isti način prelazi na druge projekte. Umjetnički direktor zajedno s umjetnikom odlučuje što će biti tema godine koja slijedi i kako će izgledati svaka pokretna pozornica."

Umjetnici u radionici Mardi Gras World kreiraju stotine pokretnih pozornica. Postolja izrađuju od stiropora ili fiberglasa. ... oblažu ih papir-mašeom. ...zatim ih slikari boje. Mardi Gras World istovremeno je i radionica i muzej gdje turisti mogu vidjeti što se događa iza kulisa. Posjetitelji iz New Yorka kažu da sada žele vidjeti ta postolja ‘u akciji.’

"Moj suprug mi je rekao da mi se neće svidjeti Mardi Gras, no ja sam mu odgovorila da, nakon što sam sve ovo vidjela, mislim da izgleda vrlo zabavno, kao puno boja i kao dobar provod," kaže posjetiteljica iz New Yorka.

Radionicom Mardi Gras World upravlja jedna obitelj, a osnovao ju je izvjesni Blaine Kern 1947. godine. Njegov unuk Brian kaže da se otada Mardi Gras uvelike promijenio:

"Na prvotne pokretne pozornice New Orleansa moglo je stati 12 osoba, a danas izrađujemo višekatne, za maksimalno 250 osoba. Moj je otac želio uvijek ići dalje, napraviti stvari većima, ljepšima, s više svjetala...i tako je to postalo naše pravilo."

Pokretne pozornice glavna su atrakcija festivala Mardi Gras, koji se održava u New Orleansu već oko 150 godina. Za taj godišnji događaj, turisti, ali i lokalni žitelji pristižu u velikom broju. Brian Kern kaže da su pokretne pozornice njuorlinškog karnevala pomogle pretvoriti Mardi Gras u glavnu turističku atrakciju:

"Mislim da Mardi Gras definira ovaj grad. Radi se o industriji vrijednoj milijardu dolara. U paradi festivala sudjeluje oko 40 do 50 tisuća ljudi. To je ogroman dio naše kulture."

Upravo zbog toga umjetnici ne prestaju s radom sve dok glavna atrakcija - sam karneval, nije spreman.

XS
SM
MD
LG