Linkovi

Pokret Tea Party promijenio Republikansku stranku; hoće li pobijediti Demokratsku?


Rand Paul, kandidat Pokreta Čajanke, na izbornom skupu u Kentuckyju
Rand Paul, kandidat Pokreta Čajanke, na izbornom skupu u Kentuckyju

U zapadnom Kentuckyju lokalno gospodarstvo ovisi o rudnicima ugljena i mnogi se glasači protive državnoj regulaciji energetike kao i strogim zakonima o zaštiti okoliša

Američki Pokret Čajanke promijenio je način na koji se politički kandidati obraćaju glasačima, uoči izbora za Kongres 2. studenog. Republikanski kandidat za Senat iz savezne države Kentucky Rand Paul, miljenik Pokreta Čajanke, u neizvjesnoj je utrci s demokratom Jackom Conwayom. Kane Farabaugh osvrće se na pitanja koja su važna glasačima u Kentuckyju i pristašama Pokreta Čajanke diljem Amerike.

U Reid's Orchard pokraj mjesta Owensboro, u zapadnom Kentuckyju, na roštilju se peku hamburgeri... Besplatna hrana i susret s političarom privukao je glasače raznih političkih usmjerenja. To je tradicija svake izborne godine u ovom dijelu zemlje – tzv. Piknik crvenog, bijelog i plavog. Piknik je organizirao predsjednik Trgovinske komore Owensbora Jody Wassmer. On kaže da je piknik 'prilika za upoznavanje kandidata'.

Kandidati koji su došli na njega natječu se na nekoliko razina - od mjesta u gradskoj upravi pa do guvernera Kentuckya. Svi oni koriste Piknik crvenog, bijelog i plavog kao platformu da se izravno obrate glasačima koji će odlučiti ishod izbora 2. studenoga. Jody Wassmer kaže da je Kentucky u prošlosti tradicionalno glasao za demokratske kandidate: "Mi smo država vrlo konzervativnih demokrata, ali republikanci su posljednjih godina ovdje imali puno uspjeha."

Jedan takav republikanac je i kandidat za senatora Rand Paul. On je u svibnju pobijedio na republikanskim stranačkim izborima, i to kandidata kojeg je podržavao vrh stranke. Ključ njegove pobjede bio je ogorčenje glasača zbog državnog spašavanja bankarske i automobilske industrije kao i nezadovoljstvo reformom zdravstva. Rand Paul uživa podršku Pokreta Čajanke, koja se zalaže za ograničavanje državnih ovlasti i niže poreze.

"Mislim da se zemlja treba razvijati tako da se uklanjaju državna ograničenja. Država nije rješenje; ona se treba skloniti s puta i dopustiti procvat privatnih biznisa. Privatni biznis i industrija su pravo rješenje" - rekao je na endavnom izbornom skupu Rand Paul.

Njegova pobjeda na primarnim izborima u svibnju - uz podršku bivše guvernerke Aljaske Sarah Palin - učvrstila je snagu Pokreta Čajanke. Kandidati koje je podržao taj konzervativni pokret pobijedili su neke umjerenije kandidate republikanaca.

Međutim, hoće li Pokret čajanke biti prihvatljiv široj glasačkoj bazi, na nacionalnoj razini? Demokrati se nadaju da su neki od tih kandidata previše radikalni za tipičnog glasača – te da će lako izgubiti. Doug Schoen autor je knjige o tome kako Pokret Čajanke iz temelja mijenja američki dvostranački sustav. On kaže da "Pokret Čajanke u ovom trenutku s prezirom gleda na demokrate. Ali s gotovo istim prezirom on promatra i republikance".

Prema anketi CNN-a i časopisa Time, Rand Paul se nalazi u neizvjesnoj utrci s demokratskim kandidatom Jackom Conwayom. Conway nije bio na Pikniku crvenog, bijelog i plavog, međutim, njegove pristaše Randa Paula opisuju kao ekstremista koji ne može predstavljati glasače Kentuckyja.

"Njegovi su stavovi ekstremni i bez dodira sa stvarnošću. Oni štete građanima Kentuckyja" - kaže se u jednom reklamnoj poruci Jacka Conwaya.

Međutim, Jody Wassmer iz lokalne Trgovinske komore smatra da će Rand Paul ipak pobijediti - zbog toga što je naklonjen privatnom sektoru, a kritizira zakone o zaštiti okoliša. "Ovo je kraj u kojem se živi od ugljena. Ovdje su elektrane na ugljen s niskim troškovima proizvodnje, a ti zakoni otežavaju njihov rad. Biznisu je danas jako teško i ne želi poskupljenje električne energije. Po tom pitanju, Rand Paul je vrlo dobar" - kaže Jody Wassmer.

Jack Conway i Rand Paul održat će u listopadu tri javne debate. To će biti prilika da se obrate velikom broju glasača, neposredno prije kongresnih izbora u studenome.

XS
SM
MD
LG