Linkovi

Pokret Occupy Wall Street pred važnim odlukama


Pokret Occupy Wall Street pred važnim odlukama
Pokret Occupy Wall Street pred važnim odlukama

Margaret Flowers: "Jedan od ciljeva bio je napraviti izvjestan nered i tako skrenuti pozornost na naše ciljeve. Zbog toga smo izašli na ulice."

Prosvjedi pokreta Occupy Wall Street u Americi traju već više od mjesec dana. Neki od pokretača ovih manifestacija protiv korporacija i banaka te njihova utjecaja na politiku sada razmišljaju o tome što slijedi, o budućnosti pokreta.

S nekima od njih u Washingtonu je razgovarao Jeff Swicord.

Prosvjednici su ušli u zgradu Kongresa i nalaze se pred vratima takozvanog 'super-odbora' za državni proračun i nacionalni dug. To tijelo će uskoro predložiti nove mjere javne štednje. Policajci koji osiguravaju Kongres upozoravaju prosvjednike da prestanu skandirati.

Prosvjednici znaju kako se trebaju ponašati da bi izbjegli uhićenje. Jedna od njih, Margaret Flowers, pedijatar iz Baltimora, objašnjava koji su glavni ciljevi prosvjeda u Washingtonu: "Jedan od ciljeva bio je napraviti izvjestan nered i tako skrenuti pozornost na naše ciljeve. Zbog toga smo izašli na ulice."

Na trgu Freedom Plaza, nedaleko Bijele kuće, tri se tjedna svako jutro okupljaju ljevičarski prosvjednici i dogovaraju što će raditi tog dana. No, što će pokret Occupy Wall Street činiti sljedećih mjeseci?

Aktivist Kevin Zeese, odvjetnik iz savezne države Maryland, kaže da je uspjeh već na izvjestan način postignut. U javnosti se danas više govori o potrebi zauzdavanja – kako on kaže – 'pohlepnih korporacija', o društvenoj i ekonomskoj nejednakosti i socijalnoj pravdi. "Ton debate se promijenio. Naš utjecaj u tom je velik. Sljedeće pitanje je – što dalje. Nemam odgovor na njega" - kaže Kevin Zeese.

O tome se upravo raspravlja na trgu Freedom Plaza u blizini Bijele kuće. Neki smatraju da se demonstracije – odnosno kampiranje na javnom mjestu – treba nastaviti i kroz zimu. Drugi pak misle da se treba krenuti u organizaciju čvršćeg nacionalnog pokreta.

Prosvjednici tvrde da oni spadaju u '99 posto Amerikanaca' koji pate u sadašnjoj lošoj ekonomskoj situaciji. Kevin Zeese o konačnom cilju pokreta Occupy Wall Street kaže: "Dokrajčiti moć korporacija i vratiti vlast narodu neće biti lako. To je kompliciran posao. Naši su prosvjed korak u tom pravcu. Nadamo se da će oni voditi formiranju jednog neovisnog političkog pokreta."

Prosvjednici u Washingtonu odlučni su da nastave sa svojim manifestacijama. Oni koji su ušli u Kongres i skandirali, odlučili su se povući – kako bi izbjegli privođenje u policiju.

Prosvjedi su nastavljeni na ulicama i trgovima glavnog grada.

XS
SM
MD
LG