Linkovi

Prosvjednici pokreta "Occupy" donose neke konkretne prijedloge i nailaze na podršku lokalnih političara


Cử tri Kenya xếp hàng trước phòng phiếu từ lúc sáng sớm để chờ đến lượt bỏ phiếu.
Cử tri Kenya xếp hàng trước phòng phiếu từ lúc sáng sớm để chờ đến lượt bỏ phiếu.

Stotine prosvjednika okupili su se u kvartu Washington Heights, ekonomski osiromašenom dijelu grada na sjeveru Manhattana, kako bi marširali prema kampu koji su postavili prosvjednici pokreta Occupy Wall Street na jugu otoka

Stotine Afro-amerikanaca i hispanika marširali su početkom ovog mjeseca duž gotovo 18 kilometara dugog Manhattana, kako bi izrazili solidarnost s njujorškim prosvjedom “Occupy Wall Street.” Iako nema neki konkretan program, izgleda da pokret “Occupy” nadahnjuje prosvjednike na stvaranje konkretnih političkih prijedloga.

Stotine prosvjednika okupili su se u kvartu Washington Heights, ekonomski osiromašenom dijelu grada na sjeveru Manhattana, kako bi marširali prema kampu koji su postavili prosvjednici pokreta Occupy Wall Street na jugu otoka.

Senator savezne države New York Adriano Espaillat kaže da u četvrti Washington Heights vlada visoka stopa nezaposlenosti, nema dovoljno stanova i kuća po pristupačnim cijenama niti kvalitetne zdrvstvene skrbi. On kritizira saveznu vladu što je pomogla spasiti banke i brokerske tvrtke na Wall Streetu od bankrota na početku financijske krize 2008. godine, ali ne i male biznise u ovom području teško pogođenom ekonomskom krizom:

"Nisu dobili ni centa. Preživljavaju kako znaju i umiju. Priznajemo da vlada mora učiniti više i zbog toga pozivamo na uvođenje viših poreza za milijunaše. To će biti vladina mjera za pomoć našim zajednicama."

Pred bankrotom se nalazi i jedna trgovina tekstilom. Ona je jedna od mnogih žrtava visokog najma i slabe prodaje uslijed sveopće neuposlenosti u ovom dijelu grada. Preko puta ulice, Nassar, koji vodi butik odjeće Zodiac, kaže da bi njegovu trgovinu mogla dočekati ista sudbina jer mu je prodaja pala za 40 posto tijekom posljednje dvije godine. On kaže da podržava prosvjednike pokreta Occupy Wall Streeet, kao i prijedlog viših poreza za milijunaše u državi New York:

"Ja sam za to, jer oni koji zarađuju više novca, trebali bi više i platiti. U ovoj zemlji ima previše ljudi koji jedva spajaju kraj s krajem. Nezaposlenost je vrlo visoka. Nadam se da će ti prosvjedi uspjeti. Barem pokušavaju nešto promijeniti."

Meta njujorškog prosvjeda Occupy Wall Street su najbogatiji, odnosno jedan posto Amerikanaca, no pokret nije iznio specifične prijedloge vezane uz porez ili politiku. Međutim, čini se da je prijedlog za strožije oporezivanje milijunaša naišao na odobravanje prosvjednika na jednoj, te političara i malih privatnih poduzetnika u četvrti Washington Heights na drugoj strani. Sherman Jacskon, jedan od glasnogovornika ovog prosvjeda, kaže da očekuje da će prosvjed dovesti do još više takvih primjera sinergije:

"S vremenom, što dulje smo tu, broj prosvjeda sve je veći, ne samo širom Amerike, nego i širom svijeta. A to će dovesti do konkretnijih, preciznijih i smislenijih prijedloga za promjene."

Mnogi od sudionika marša iz Washington Heightsa kažu da im je ovo prvo uključivanje u prosvjed Occupy Wall Street, koji ulazi u svoj deveti tjedan. Zajedno s njima prosvjeduju mnogi drugi, širom Amerike, ali i svijeta.

XS
SM
MD
LG