Linkovi

Pokrenuto razrješenje Ivana Del Vechija za pozicije hrvatskog ambasadora u BiH


Ivan Del Vechio
Ivan Del Vechio

Hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio ubuduće neće obnašati tu dužnost.

Kako prenosi N1, pokrenuta je procedura za njegovo razrješenje.

U Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske na ovaj potez su se odlučili nakon objavljene fotografije Ivana Del Vechija sa Miloradom Dodikom, kako mediji navode, sa svečanog prijema povodom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Ustavni sud BiH 2015. godine je zaključio da je 9. januar kao Dan Republike Srpske neustavan praznik.

Del Vechio je jučer pozvan na sastanak u Zagreb kako bi pojasnio cijelu situaciju.

„Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i detaljno će ispitati kako je do toga došlo.

Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine”, saopćeno je jučer iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Hrvatska: Ministri osuđuju hrvatskog ambasadora u BiH

HRVATSKA: Ministri osuđuju hrvatskog ambasadora u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Del Vechio se branio da u Banja Luku nije otišao kako bi prisustvovao proslavi, već da je ranije dogovorio sastanak za Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dalje se branio da je datum nespretno izabran.

N1 prenosi da je mandat Del Vechiju istekao prošle godine, ali da nije zamijenjen zbog oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG