Linkovi

SAD: Pokrenuta istraga o graničnim policajcima koji su na Facebooku vrijeđali imigrante


Imigranti iz Hondurasa na granici SAD
Imigranti iz Hondurasa na granici SAD

Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost pokrenuo je istragu o navodima da su aktuelni i bivši granični policajci u Facebook grupi pisali rasističke, seksističke i uvrijedljive komentare o imigrantima i predstavnicima u Kongresu koji su porijeklom iz Latinske Amerike.

Istraživački portal ProPublica navodi da se u komentarima vrijeđaju i mrtvi imigranti, uključujući i oca i kćerku iz El Salvadora koji su se udavili u rijeci Rio Grande u pokušaju da uđu u SAD.

Optužili su demokrate i liberale da su u javnost pustili lažnu fotografiju, uz objašnjenje da "tijela udavljenih nikada nisu toliko čista".

​Facebook grupa se zove “I’m 10-15” što je ustvari policijska šifra za imigrante koji su u pritvoru.

ProPublica navodi da su agenti na vijest o smrti 16-godišnjaka u pritvoru napisali "Pa šta sad. Ako umre, umro je".

Pojedini članovi grupe su pisali kako će članove Kongresa koji su porijeklom iz Latinske Amerike gađati buritosima, a predstavnice u Kongresu su vrijeđali na seksistički način.

Predstavnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez
Predstavnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez

Među omiljenim metama u grupi je demokratska predstavnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez koju su na montiranim fotografijama prikazali u seksualnom odnosu sa predsjednikom Donaldom Trumpom.

Demokratska predsjednička kandidatkinja Elizabeth Warren kaže da su komentari agenata "potpuno neprihvatljivi", dok je demokratski kongresmen Joe Kennedy​ poručio da granični agenti treba da budu otpušteni zbog "odvratnih" komentara.

Šefica granične službe Carla Provost
Šefica granične službe Carla Provost

Šefica granične službe Carla Provost kaže da su komentari na Facebooku "potpuno neprimjereni i suprotni časti i integritetu koji se očekuju od agenata na dnevnom nivou".

Ona je rekla da će agenti koji su članovi Facebook grupe odgovarati za svoje postupke.

Predsjednik Donald Trump je, upitan za taj izvještaj, rekao da su granični policajci "patriote" i "sjajni ljudi".

"Ne znam šta su rekli o članovima Kongresa, znam samo da nisu zadovoljni demokratama u Kongresu", rekao je predsjednik i istakao da "republikanci žele da granice budu dobro obezbjeđene".

Alexandria Ocasio-Cortez ​je jedna od članova kongresne delegacije koji su posjetili pritvorne centre na granici SAD i Meksika i tamošnje uslove u kojima borave imigranti opisala kao "užasne".

Predstavnik u Kongresu Joaquin Castro​ rekao je da se mnogi migranti nisu kupali po 15 dana, a da su neki u pritvornom centru već 50 dana i da su razdvojeni od svoje djece.

XS
SM
MD
LG