Linkovi

Poker za pomoć Africi


Slavne ličnosti i profesionalni igrači pokera na humanitarnom događaju u Las Vegasu
Slavne ličnosti i profesionalni igrači pokera na humanitarnom događaju u Las Vegasu

To je humanitarni turnir gdje se udružuju slavne ličnosti i profesionalni igrači pokera kako bi sakupili novac i skrenuli pažnju na probleme u Africi.

Na jednom humanitarnom turniru pokera u Las Vegasu je prikupljeno na milione dolara pomoći, a njime se nastoji skrenuti pažnja na sukobe u Darfuru i Demokratskoj republici Kongo.

U kasinu u Las Vegasu, igrači igraju karte pozivajući na promjenu u Darfuru i Demokratskoj republici Kongo. To je humanitarni turnir gdje se udružuju slavne ličnosti i profesionalni igrači pokera kako bi sakupili novac i skrenuli pažnju na probleme u Africi. Organizatorica turnira Annie Duke želi pozvati na održivu promjenu.

Što više radite na stvaranju stabilnosti u tom području, stvaranju radnih mjesta i infrastrukture, to stvarate održiviju promjenu, kaže Annie Duke.

Ko-organizator turnira, glumac Don Cheadle kaže da je došlo do napretka u četiri godine otkako su započeli ovaj događaj.

To je jedna od onih situacija kada osjećate da ste napravili dva koraka naprijed i jedan korak nazad. Kada smo ovo započeli nije bilo specijalnog izaslanika za Sudan, sada ga imamo, kaže glumac Don Cheadle.

Glumac Matt Damon igra poker u humanitarne svrhe
Glumac Matt Damon igra poker u humanitarne svrhe

Novac koji je ovdje prikupljen je ove godine pomogao izgradnji škole u Darfuru. Otkako je započeo, događaj je prikupio više od 3 miliona dolara. Bokser Evander Holyfield i glumac Matt Damon su bili među ovogodišnjim igračima pokera.

Izgraditi školu u Darfuru je nešto izvanredno i sasvim opipljivo. Ljudi koji doniraju zaista mogu vidjeti direktni utjecaj na mijenjanje života djece na bolje, kaže Matt Damon.

Profesionalni igrači pokera kažu da su dirnuti onim što su naučili o Africi.

Apsolutno je brutalno ono što se tamo dešava, dovodi vas do suza. Znam da je ovaj događaj više fokusiran na skretanje pažnje nego na sakupljanje novca, i nadam se da će se pažnja doista i skrenuti na te probleme, kaže Jennifer Harmon.

Svi živimo na istoj planeti, svi smo povezani, ono što se dešava u Africi utječe i na nas. Moramo širiti dobru volju i pomoći obrazovanju cijelog svijeta, kaže Eric Bloch.

Iako je sukob u Darfuru prvi inspirirao ovaj turnir, sakupljeni novac također ide za projekte u Čadu i Demokratskoj republici Kongo. Prikupljeni novac je pomogao humanitarnoj organizaciji Enough Project da izradi promotivni video.

Još jedna organizacija koja dobija novac od ovog turnira je Refugees International. Sara Fusco, pomoćnica direktora za internet komunikaciju, kaže da turnir nudi jedinstvenu izloženost.

On skreće pažnju na naš rad u segmentu društva koji možda nije toliko upoznat sa onim što radimo, kaže gospođa Fusco.

Mjesto za stolom na turniru košta 5 hiljada dolara, i pobjednici obično doniraju sav novac u humanitarne svrhe. Sudionici kažu da, čak i ako im karte ne idu na ruku, barem u ovoj igri svi su pobjednici.

XS
SM
MD
LG