Linkovi

Počelo Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi


Četiri tjedna 32 reprezentacije svijeta nadmetat će se za titulu prvaka u prvom Svjetskom nogometnom prvenstvu na afričkom kontinentu

Južnoafrikanci su čekali četiri duge godine na početak najveće sportske priredbe na svijetu. Četiri tjedna 32 reprezentacije svijeta nadmetat će se za titulu prvaka u prvom Svjetskom nogometnom prvenstvu na afričkom kontinentu. Jedna Južnoafrikanka kaže: “Pokazat ćemo svijetu našu prekrasnu zemlju.”

Građani Južne Afrike žele se predstaviti svijetu u najboljem mogućem svijetu. Od okončanja apartheida prošlo je 16 godina i Južnoafrikanci kažu kako su sada svi jedna nacija i kako će uz pomoć tradicionalnih navijačkih truba – vuvuzela – bodriti svoju reprezentaciju.

U Južnu Afriku je stiglo i oko 400 tisuća najvjernijih navijača sa svih strana svijeta koji će narednih dana pohoditi deset stadiona u devet različitih gradova. Očekuje se da će oni donijeti Južnoj Africi oko dvije milijarde dolara. Današnja svečanost otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva trebala je biti kulminacija napora i ponosa Nelsona Mandele, prvog post-apartheid predsjednika Južne Afrike.

Međutim, njegovu obitelj zadesila je velika tragedija jer je njegova praunuka, 13-godišnja Zenani Mandela poginula sinoć u prometnoj nesreći pri povratku s velikog koncerta povodom Svjetskog nogometnog prvenstva. 91-godišnji Nelson Mandela trebao se nakratko pojaviti na stadionu tijekom prve utakmice između Južne Afrike i Meksika, ali je otkazao.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Africi trenutak je na koji je Nelson Mandela čekao sav svoj život, kaže njegova supruga Graca Mashell.“On je predvodio proces do posljednjeg dana”, rekla je.

Svjetsko nogometno prvenstvo važno je za Južnu Afriku i zbog njene povijesti, rasno podijeljene zemlje i represije nad crncima protiv čega se Mandela neumorno borio i zbog čega je odslužio 27 godina robije. Dobitnik Nobelove nagrade za mir odavno je uočio važnost sporta. “Sport ima snagu da promjeni svijet, da inspirira i ujedini ljude kao rijetko što drugo. U rušenju rasnih barijera sport je snažniji nego vlade”, rekao je 2000. godine.

Mnogim Amerikancima nogomet još uvijek nije dovoljno poznat kao njima bliži sportovi poput baseballa ili američkog nogometa. No to bi se donekle moglo promijeniti ostvare li Amerikanci dobar rezultat u Južnoj Africi. Američki reprezentativac Oguchi Oneywu, sin nigerijskih useljenika kaže:“Ovo je veliki trenutak za nas, naš SuperBowl, naše finale NBA lige. Sve to zajedno…”

Prvi susret američka selekcija igra sutra protiv Engleske. Kapetan Carlos Bocanegra:“Navijači i mediji napumpavaju atmosferu no to je za nas uzbudljivo. Engleska ima jednu od najboljiih selekcija svijeta i imamo prvi test protiv njih …. jedva čekamo”.

Američki reprezentativci kažu da su spremni i da će, osim rezultata, njihov prioritet biti – uživanje u atmosferi najvećeg sportskog događaja na planeti.

XS
SM
MD
LG