Linkovi

Kad jednom bude gotova, donijet će koristi, ali treba preživjeti do tada


Stanovnici i vlasnici biznisa duž nove trase podzemne željeznice u New Yorku žale se da im projekt zagorčava život i da ih previše košta

Stanovnici i vlasnici biznisa duž nove trase podzemne željeznice u New Yorku, u izgradnji još od 2007. godine., žale se da im taj projekt zagorčava život i da ih previše košta.

Kad je prvi put bacio pogled kroz prozor svoje trgovine, prije više od 45 godina, Francisco Quijada, koji se bavi unutrašnjim dizajnom, vidio je svijetlu budućnost. Ne više.

“Odustao sam od pranja i čišćenja jer me puno košta, a znam da će za tjedan dana biti isto, opet prljavo.”

Zbog građevinskih radova, kaže Quijada, pristup njegovoj trgovini je otežan i posao mu je upola smanjen. Mnogi pješaci, među njima i potencijalne mušterije, idu drugom stranom ulice ili potpuno zaobilaze Drugu aveniju. Mnoge su trgovine zatvorile vrata. I nitko, dodaje on, nije primio nikakvu odštetu od vlade iako su mnogi poduzetnici potpuno iscrpili vlastite rezerve.

Faye Young, koja ovdje živi, žali se na nešto drugo...

“Buka je nepodnošljiva. I zastrašujuća... Kad rade s dinamitom, to je kao da bomba svaki put eksplodira.”

Francisco Quijada te eksplozije opisuje kao mini-zemljotrese. Od njih su, kaže on, i nastale pukotine na zidovima.

Odnosi s radnicima, priznaju poduzetnici, dobri su; neki od njih podržavaju njihove biznise, postali su redovite mušterije, ali od sastanaka s gradskim dužnosnicima, žale se, nema nikakve korisiti.

“Prezauzeti su da bi nas saslušali i upoznali se s našim problemima," tuži se Quijada. "Kad su dolazili, bilo je to više iz nekakve znatiželje, kao da dolaze u cirkus, gledati nakaze.”

Dužnosnici gradskog prometa New Yorka odbili su dati intervju za Glas Amerike. Ali bivši predsjednik Metropolitan Transportation Authority, Jay Walder, bio je pun optimizma kad je prošle godine, u septembru, bilo gotovo bušenje tunela.

“Fantastično... Kad stojite gore, na površini, teško je procijeniti napredak radova ispod zemlje. Ali kad se spustite dolje, vidite kako tunel nastaje, poprima svoj oblik, pred vašim očima.”

Dave Goodside, vlasnik restorana Beach Cafe, kaže da je morao otpustiti pola svojih uposlenika i uzeti zajam da bi mogao preživjeti ovaj višegodišnji građevinski projekt. Ali svjestan je koristi koje će ne kraju donijeti podzemna željeznica.

“Ako imate stan na 72. Ulici, samo jedan gradski blok dalje, prodavat ćete ga za jednu drugu cijenu jer njegova će vrijednost znatno porasti.”

No za Francisca Quijadu i druge slaba je to utjeha ukoliko ne uspiju opstati u biznisu dovoljno dugo da od njega ostvare i zaradu.

Projekt se izvodi u fazama. Završetak radova pomaknut je na 2016. godinu.

XS
SM
MD
LG