Linkovi

Tolerancijom protiv mržnje, predrasuda, rasizma i socijalne nepravde


Bogatstvo različitim nacionalnostima, kulturama i religijama jedno je od glavnih obilježja Amerike. Ta raznolikost, međutim, može uticati i na pojavu nerazumijevanja, netolerancije i mržnje.

Kako bi takve pojave sveo na minimum list “Podučavanje toleranciji” besplatno ustupa materijale svima koji u javnom prostoru nastoje da promovišu toleranciju.

Elizabeth Kleinrock učenike podučava poštovanju razlika i odbacivanju predrasuda, rasizma, socijalne nepravde. Svrha je, kako kaže, da budu vjesnici promjena sopstvenih života.

"Ukoliko nemate mogućnost da o svojoj rasi govorite slobodno – kako ćemo stati na put rasizmu u ovoj zemlji? Važno je da organizujemo ovakve razgovore sa djecom jer su razvila jasan, čist i balansiran pogled na svijet. Dok još nisu usvojili da su ove teme nešto čega treba da se plaše – biće mnogo spremniji da razgovaraju o njima", kaže ona.

Antiimigrantski stavovi, protivljenje pravima seksualnih manjina, maltretiranje, rasizam, uvredljive poruke pisane po toaletima, ormarićima i klupama američkih škola – sve su češća slika iz obrazovnih institucija. Istovremeno, Federalni istražni biro (FBI) objavio je u izvještaju da je tokom 2018. prijavljeno 7.120 zločina iz mržnje.

"Ovdje u SAD-u živimo u svijetu raznolikosti. Treba da prepoznamo da to ne treba dovoditi u vezu sa inferiornošću ili superiornošću. Mnoštvo je ljepota u raznolikosti, u upoznavanju ljudi čiji su poreklo i kultura, različiti od vašeg. Ne treba strahovati od toga. Ukoliko takav sistem vrijednosti primjenimo na mlade ljude, koji će u budućnosti donositi odluke, predstavljati građane ili ih podučavati, to bi moglo doprinijeti preokretu u našem društvu", kaže za Glas Amerike Monita Bell urednica magazina "Podučavanje toleranciji.

Nastavnica Elizabeth Kleinrock smatra da takav pristup ukupno stanje u društvu.

“Ukoliko u ovom uzrastu možemo da ih ubijedimo da saslušaju različita mišljenja i iskažu svoja iskrena osjećanja – to može u budućnosti donijeti mnogo više nade društvu u kome živimo", zaključuje ona.

Takođe, djeca uče i kako da postupaju kada se susretnu sa netolerancijom. Monita Bell podvlači da su podkednako važne pojedinačne i grupne reakcije.

“Kada se neposredno uvjerite u nepravdu možete da preduzmete konkretne poteze protiv toga. Kao pojedinac, ali i kao dio grupe ili organizacije. Jer promjena se ne može dogoditi ako ne pokušavamo da je sprovedemo zajednički", kaže urednica glasila "Podučavanje toleranciji".

List je osnovan 1991. u namjeri da se spriječi širenje mržnje. Najveći broj autora mu doprinosi na dobrovoljnoj bazi bez honorara. Članci koje pišu nisu isključivo posvećeni društvenim – već mnogobrojnim temama o kojima se u mnogim dijelovima SAD rijetko govori i piše.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG