Linkovi

Podružnica Al Kaide tvrdi da je ubila četiri ruska plaćenika u Maliju


Tri ruska plaćenika, desno, na fotografiji koju je objavila francuska vojska 6. januara 2022, u sjevernom Maliju.
Tri ruska plaćenika, desno, na fotografiji koju je objavila francuska vojska 6. januara 2022, u sjevernom Maliju.

Ogranak Al Kaide u Maliju saopštio je u ponedjeljak da je ubio četiri plaćenika iz ruske privatne vojne firme Wagner grupa u zasjedi oko Bandiagare u centralnom Maliju.

Medijska jedinica za Džama'at Nusrat al-Islam val Muslimeen (JNIM) navela je u saopštenju da su se njeni borci sukobili sa plaćenicima u subotu u regionu Mopti, prema prevodu obavještajne grupe SITE, koja prati izjave džihadista.

Wagner nema predstavništvo u javnosti i nije mogao biti dostupan za komentar.

Mali se bori da zaustavi islamističku pobunu koja se ukorijenila nakon pobune 2012. godine i od tada se proširila na susjedne zemlje, a tokom koje je ubijeno na hiljade i raseljeno na milione ljudi širom zapadnoafričkog regiona Sahel.

Wagner je prošle godine počeo da snabdijeva na stotine boraca kako bi podržao vojsku Malija i od tada su ga grupe za ljudska prava i lokalno stanovništvo optuživali za učešće u masakrima civila. Grupa nije reagovala na te optužbe..

Ruska vlada je priznala da se osoblje Wagnera nalazi u Maliju, ali ih je Vlada Malija opisala kao instruktore ruske vojske, a ne kao privatne snage.

JNIM je u julu preuzeo odgovornost za napad na glavnu vojnu bazu Malija, za koji je rekao da je odgovor na saradnju vlade sa Wagnerom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG