Linkovi

Zakonodavci za jaču podršku Glasu Amerike i Radiju Slobodna Evropa


Direktorka Glasa Amerike, Amanda Bennett i predsjednik Radija Slobodna Evropa Tom Kent (u sredini) tokom saslušanja o slobodi medija u Rusiji i postsovjetskim državama, u Vašingronu, 4. oktobra 2017. (Foto: Komitet za zaštitu novinara - @pressfreedom)

Ruska propaganda uoči predsjedničkih izbora u SAD pod lupom je Kongresa, a jedan broj američkih zakonodavaca insistira da se pojača podrška medijima koji emituju program u Rusiji, a koje finasira američka vlada.

Takve poruke čule su se tokom pretresa pred Helsinškom komisijom u Kongresu, koja prati stanje demokratije i ljudskih prava u Evropi.

“Slobodni mediji važniji sun ego ikada, i apsolutno su potrebni da bi se uzvratilo sve čvršćem Vladimiru Putinu,” rekao je kongresmen Stiv Čebot (Steve Chabot).

Saslušanje u Helskiškoj komisiji održano je dok je u neposrednoj blizini trajala press konferencija Senatskjog odbora za obavještajne djelatnosti na kojoj su senatori Ričard Bur (Richard Burr) i Mark Vorner (Mark Warner) govorili o istarzi u vezi sa ruskim miješanjem u američku predsjedničku izbornu kampanju 2016.

Kazali su da još istražuju i da za sada nisu zaključili da je bilo dogovora Moskve sa predstavnicima kampanje aktuelnog predsjednika Donalda Trampa.

Istovremeno, kazao je senator Bur, među njegovim kolegama postoji saglasnost o tome da je rusko miješanje imalo za cilj da se tokom izbora stvori haos na svim nivoima.

Američki zvaničnici vjeruju da Rusija stoji iuza hakerskih napada na štab Demokrata i šefa kampanje Hilari Klinton, Džona Podestu prije izbora. Takođe ističu da je Rusija koristila državne medije RT i Sputnjk, i promovisala određenec sadržaje na drušvenim mrežama kako bi uticala na izborni proces.

Putin namjerava da uništi slobodne medije

Pored toga što nastoji da podrije američku demokratiju, Putin – po riječima kongresmena Čebota – radi sve kako bi uništio nezavisne medije, jer su oni prijetnja njegovom režimu.

Kongresmen Čebot i njegov kolega, kongresmen Adam Šćif (Adam Schiff) kazali su tokom saslušanja da je uloga Borda Guvernera (BBG) koji je krovna organizacija mešunarodnim američkim medijima poput Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa – od suštinske važnosti.

“Jaki, nezavisni I slobodni mediji su prirodna prepreka Putinove velike strategije. Moramo da nastavimo da podržavamo nastojanja Borda guvernera, i Glasa Amerike, da obezbjedimo da se čuju tačne, izbalansirane I sveobuhvatne informacije u regionu,” rekao je Čebot.

U međuvremenu, sve su izraženiji napadi I prijetnje nezavisnim novinarima kako u Rusiji, tako I u drugim post-sovjetskim republikama. Komitet za zaštitu novinara, CPJ, dokumentovao je najmanje 13 zasebnih slušajeva u proteklih 8 mjeseci – novinarima je prijećeno, napadnuti sui li ubijeni zbog izvještavanja.

Rusija je takođe počela da cenzuriše internet. Tokom prošle godine, Moskva je zabranila upotrenu virtuelnih privatnih mreža (VPN) koje omogućavaju korisnicima internet da anonimno posjećuju internet sajtove i čet servise koji su u Rusiji zabranjeni. Rusija je, kao neslobodna, na listi Reportera bez granica čak 148. od 180 rangiranih država.

“To je okruženje u kojem Glas Amerike radi,” kazala je direktorica Glasa Amerike Amanda Benet (Amanda Bennett). “Naš mandate je da Ameriku predstavimo svijetu, da objasnimo politiku SAD i da podstaknemo disusiju tačnim, objektivnim i sveobuhvatnim novinarstvom.”

Ruski servis Glasa Amerike emituje program od 1947. godine.

“Prijetnje I napadi nisu ništa novo za nas, ali posljednjih godina svjedoci smo pojačanom uznemiravanju od strane vlasti, neobjašnjivih birokratskih odlaganja, I vrlo negativne retorike o odnosu na novinarstvo Glasa Amerike”, kazala je Benet.

Taj problem nije jedinstven u Rusiji, dodala je Nina Ognjanova iz Komiteta za zaštitu novinara. Po njenim riječima "suzbijanje medijskih sloboda" širom Evrope i u SAD "ohrabruju autoritarne vlade", i u Moskvi I u drugim post-sovjetskim državama, sa ciljem da se "unište nezavisni mediji”.

Tokom protekle decenije u Rusiji je, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, ubijeno najmanje devet novinara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG