Linkovi

Podrška britanske javnosti misiji u Afganistanu jenjava


Analitičari kažu da se u Afganistanu vrlo brzo mora ostvariti značajan napredak, jer bi jedino tada javnost u Britaniji i drugim savezničkim zemljama mogla promijeniti mišljenje o budućnosti misije NATO saveza

Britanske ankete pokazuju da tamošnja javnost sa sve većom skepsom gleda na misiju u Afganistanu, kao i na vladina opravdanja njezina nastavljanja. Neraspoloženju je doprinijela i činjenica da je u srpnju u Afganistanu poginulo 15 britanskih vojnika.

Pod okriljem tame, eskadra helikoptera tipa Chinook prevozi britanske komandose na talibanski teritorij, na jugu Afganistana. U tijeku je ljetna ofenziva britanskih, savezničkih i afganistanskih snaga kojoj je cilj izbaciti talibane iz mjesta Sayedebad u pokrajini Helmand. U ovom se mjestu proizvodi većina provizornih eksplozivnih naprava koje su uzele težak danak misiji NATO saveza. Zapovjednik jedne od britanskih postrojbi je kapetan Brad Pino.

"Utvrđujemo naše položaje, ako se talibani odluče na napad. Spremamo naše rezerve, hranu i vodu. Nakon toga, slijede ophodnje u kojima nam je cilj upoznati lokalno stanovništvo i otkriti gdje su pobunjenici."

Britanski časnici naglašavaju da ofenziva postiže znatne uspjehe, međutim prošli je mjesec bio vrlo težak za britanski kontingent. 15 britanskih vojnika je poginulo, a ankete pokazuju da javna podrška u Britaniji za misiju u Afganistanu - slabi. Premijer David Cameron je nedavno izjavio da britanska vojska u Afganistanu čuva domovinu od terorizma. Međutim, Malcolm Chalmers iz Kraljevskog instituta za oružane snage, kaže da javnost više ne vjeruje takvim objašnjenjima:

"I ova i prijašnja vlada tumačile su da se tako prekida 'lanac terora'. Ako se al-Qaidu spriječi da se iz Pakistana vrati u Afganistan, onda će se izbjeći teroristički napadi na londonskim ulicama. Većini u Britaniji taj je argument previše kompliciran. Ljudi u to jednostavno ne vjeruju."

U Afganistanu je upravo u tijeku povlačenje nekih dvije tisuće nizozemskih vojnika, a Kanađani su najavili odlazak za sljedeću godinu. Glasnogovornik misije NATO-a, general Joseph Blotz međutim kaže da je koalicija čvrsta:

"Opći raspored naše misije, kao i afganistanskih snaga, jača."

Međutim, Malcolm Chalmers kaže da čak ako se i zadrži trenutna jačina kontingenta, u smislu broja vojnika, podrška javnosti u državama koje čine koaliciju ovisi o napretku misije:

"Ako sljedeće ljeto ne postoji osjećaj da je postignut stvaran napredak, više jednostavno neće biti apetita da se misija nastavlja unedogled. Kao i u slučaju Vijetnama, podrška javnosti može se vrlo brzo istopiti."

Analitičari kažu da se u Afganistanu vrlo brzo mora ostvariti značajan napredak, jer će jedino tada javnost u Britaniji i drugim savezničkim zemljama, možda, promijeniti mišljenje o budućnosti misije NATO saveza.

XS
SM
MD
LG