Linkovi

Podijeljene reakcije na prijedlog predsjednika Obame o bržem zapošljavanju


Job Fair u San Joseu u Californiji (file photo)
Job Fair u San Joseu u Californiji (file photo)

Ekonomist Mark Zandi smatra da bi primjena ovog plana rezultirala rastom bruto društvenog proizvoda za dva posto te zaposlenjem oko milijun i 900 tisuća Amerikanaca. To bi nezaposlenost, koja je preko devet posto, smanjilo za jedan posto.

Predsjednik Barack Obama pozvao je članove Kongresa da usvoje njegov plan zapošljavanja Amerikanaca vrijedan 450 milijardi dolara. Zemlja je u nacionalnoj krizi te je potrebna hitna akcija za oživljavanje ekonomije - poručio je predsjednik.

Ukupno 16 puta predsjednik Obama je u svom govoru pozvao Kongres da usvoji zakonski prijedlog o zapošljavanju.

Plan je težak 447 milijardi dolara. Polovina novca došla bi iz poreznih olakšica, a 202 milijarde iz proračuna čime bi se financirala obnova infrastrukture i brojni drugi dijelovi programa. Uposleni bi, pak, dobili produženje i povećanje poreznih olakšica. Radi se o '1,500 dolara koji bi otišli na porez, a ostat će u vašem džepu' - kakos e izrazio predsjednik Obama.

Predsjednikov govor pred oba kongresna doma bio je usmjeren na uvjeravanje Amerikanaca da poguraju Kongres umjesto da se osloni na vlastitu sposobnost uvjeravanja zakonodavaca. Gospodin Obama dodao je da su republikanci podržali, pa čak i sami predložili, brojne odredbe koje je sada on predložio. "50 republikanaca predložilo je isto smanjenje poreza na plaće koje je sadržano u ovom planu" - rekao je predsjednik.

Neki ekonomisti poput Marka Zandija procjenjuju da bi primjena ovog plana rezultirala s povećanjem bruto društvenog proizvoda dva posto te zaposlenjem milijun i 900 tisuća Amerikanaca. To bi nezaposlenost u Americi, koja se kreće nešto preko devet posto, smanjilo za jedan posto.

No ima i onih eksperata koji se ne slažu. Jedna od njih je Diane Swonk. Ona smatra da je 'problem u potrošačima': "Poslodavci imaju dosta gotovine za nove projekte i novca za zapošljavane. Međutim, problem je što nema poticaja tržišta."

Republikanski čelnici u Kongresu izjavili su da su neki od prijedloga vrijedni razmatranja no njihovi predsjednički kandidati usprotivili su se inicijativi predsjednika Obame i prije nego što ju je on objavio. Guverner Teksasa Rick Perry je rekao: "Gospodine predsjedniče, ne možemo doći do prosperiteta kroz veću potrošnju. To ne daje rezulata."

Predsjednik Obama nije točno pojasnio kako će financirati svoj plan. Pojedinosti će iznijeti kasnije ovog mjeseca kad bude objavio širi prijedlog za smanjenje državnog deficita.

XS
SM
MD
LG