Linkovi

Podignuta optužnica protiv bivšeg savjetnika ministra sigurnosti BiH


Sud i Tužilaštvo BiH
Sud i Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je u predmetu "Bojan Cvijetić i drugi" podiglo optužnicu protiv 21 osobe za krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, krijumčarenja, pranja novca i druga povezana krivična djela.

Optužnica je podignuta protiv 18 fizičkih lica i tri pravna lica sa dokazima iz "Skaj" i "Anom" aplikacije, a u okviru predmeta biće zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko osam miliona konvertibilnih maraka (oko četiri miliona eura) u nekretninama i motornim vozilima.

Među optuženima su nekadašnji savjetnik ministra bezbjednosti Bojan Cvijetić i nekadašnji zaposleni Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mladen Milovanović.

Pojedini optuženi su prilikom izvršenja krivičnih djela koristili jednu, a neki od optuženih i više "Skaj" i "Anom" aplikacija za planiranje, dogovaranje i izvršenje krivičnih djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su od 2019. do 2021. godine organizovali, isplanirali i realizovali međunarodno krijumčarenje više od 35 kilograma kokaina, krijumčarenog uglavnom iz Holandije i Belgije u BiH, kao i dalje skrivanje i krijumčarenje u susjedne zemlje, kao i Mađarske i Slovenije, navedeno je u optužnici.

Oni su optuženi za krijumčarenje više od 3.000 kilograma skanka iz Albanije, kao i susjednih zemalja u BiH, te dalje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regiona, kao i skladištenje veće količine skanka u BiH gdje je zaplijenjeno oko 316 kilograma, kao i krijumčarenje veće količine cigareta.

Optuženima je stavljeno na teret da su počinjenjem krivičnih djela stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su pranjem novca ubacivali u legalne finansijske tokove, kupovinom većeg broja nekretnina /stanova, zemljišta/, na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mjesta, kao i više desetina uglavnom skupocjenih motornih vozila.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, osam stručnih vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Francuske, SAD i drugih.

Optuženi su i Petar Dukić, Milovoje Todorović, Aleksadar Nikolić, Haris Hodžić, Jelenko Knežević, Saša Rađević, Davorin Popović, Goran Stojisavljević, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, Slavko Brborović, Željko Maksimović, Eldin Hažbić, Radislav Tešić, Mladen Panić i Siniša Bačić.

Optužena su i pravna lica "Milko" Laktaši, "21 maj" Laktaši i "Star-R" Istočno Novo Sarajevo.

XS
SM
MD
LG