Linkovi

Podaci o Trumpovim porezima uskoro u Kongresu


Protiv bivšeg predsjednika njujorški tužilac već vodi istragu.
Protiv bivšeg predsjednika njujorški tužilac već vodi istragu.

Sekretarijat za pravosuđe naredio je Sekretarijatu za finansije da Kongresu dostavi podatke o tome koliko je bivši predsjednik Donald Trump platio poreza.

Time je okončana i duga pravna borba Odbora za poreze u Predstavničkom domu Kongresa, koji je tražio dokumenta, i Sekretarijata za finansije, koji je odbijao da im to dostavi.

Donald Trump je, dok je bio predsjednik, tvrdio da ne može da objavi koliko je platio porez, jer Poreska uprava analizira te dokumente, a mediji su objavljivali da je vrijednost svoje imovine višestruko umanjivao i da je plaćao porez nekoliko stotina dolara.

Sekretar za finansije u Trumpovoj administraciji Steven Mnuchin​ odbijao je da dostavi dokumenta Predstavničkom domu jer su u većini demokrate, pa je zaključio da podatke o Trumpovim porezima traže iz političkih razloga.

Kongresni odbor je tužio Sekretarijat za finansije i tražio podatke o Trumpovim porezima zbog istrage koju je vodio o bivšem predsjedniku.

Dawn Johnsen​ iz Sekretarijata za pravosuđe, postavljena za vreme Bidenove administracije, sada je naložila Sekretarijatu za pravosuđe da Kongresu dostavi podatke o Trumpovim porezima.

Podaci o porezima bivšeg predsjednika već su predati tužiocu na Manhattanu​ Cyrusu Vanceu​ koji vodi istragu o tome. Trump je to pokušao da spriječi i pitanje doveo do Vrhovnog suda koji je odbio njegov zahtjev.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG