Linkovi

Podžić: Postupak protiv pripadnika Oružanih snaga BiH koji su obilježavali 9. januar


Detalj sa neustavne proslave Dana RS
Detalj sa neustavne proslave Dana RS

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Sifet Podžić naredio je pokretanje postupka protiv svog zamjenika Mirka Okolića i još pet pripadnika Oružanih snaga BiH, "zbog sudjelovanja u obilježavanju 9. januara, neustavnog Dana Republike Srpske".

Podžić je to potvrdio u utorak, 11. januara, navodeći da je pokretanje postupka naredio na osnovu prijava pristiglih putem etičke linije Ministarstva odbrane BiH, ali i snimaka sa obilježavanja 9. januara.

"Moglo se vidjeti, nažalost, da su pet pripadnika Oružanih snaga BiH i moj zamjenik Okolić prisustvovali obilježavanju neustavnog Dana Republike Srspke. Pustimo sada da nadležni organi do kraja provedu taj postupak", kazao je Podžić.

Podžić je naveo da je pokretanje postupka protiv pet visokorangiranih pripadnika Oružanih snaga BiH naredio načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

"Istovremeno sam pokrenuo postupak protiv svog zamjenika Okolića, pošto se protivno odredbama Krivičnog zakona BiH, nije pridržavao izvršavanja obaveza Ustavnog suda BiH", naveo je Podžić.

U više gradova Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH, u nedjelju, 9. januara 2022. organizirana je proslava Dana Republike Srpske. Obilježavanje se dan kasnije nastavilo i u Brčko distriktu BiH, koji je zasebna administrativna jedinica.

Komentirajući najavu pokretanja postupka zbog sudjelovanja u obilježavanju 9. januara, zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić izjavio je za novinsku agenciju Srna da je u BiH među neriješenima i pitanje praznika.

"Ukoliko se ne bude dogovaralo kako dalje ova BiH da ide, ovakvih pojava će biti i sa jedne i sa druge strane i sve dublje će ići ova agonija u BiH", naveo je Okolić.

Okolić je istaknuo da je stav bh. entiteta Republika Srpska da "ne spori pripadnicima bošnjačkog naroda obilježavanje datuma koji su za njih bitni".

"S druge strane, smatramo i tražimo da ne spore ono što mi obilježavamo i slavimo i od toga ne treba da prave problem na sve moguće načine", dodao Okolić.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG