Linkovi

Počinju najveće vazduhoplovne vježbe NATO-a u historiji


Načelnik štaba njemačkog ratnog zrakoplovstva (Luftwaffe) general-pukovnik Ingo Gerhartz drži govor u kojem predstavlja vježbu Air Defender 2023.
Načelnik štaba njemačkog ratnog zrakoplovstva (Luftwaffe) general-pukovnik Ingo Gerhartz drži govor u kojem predstavlja vježbu Air Defender 2023.

NATO u ponedjeljak, 12. juna, započinje najveće vazduhoplovne vježbe u historiji, sa ciljem da se pokaže jedinstvo partnera usljed potencijalne prijetnje od Rusije, piše AFP.

Vježbe "Vazdušni branilac 2023" ( Air Defender 2023) trajaće do 23. juna. Saveznici iz NATO-a će u dosad neviđenom angažovanju vazdušnih snaga u Evropi izvesti vježbu s 10.000 učesnika i 250 aviona iz 25 članica Alijanse i partnerskih zemalja.

Samo SAD na vježbe šalju 2.000 pripadnika Vazduhoplovnih snaga Nacionalne garde i oko 100 aviona.

U vježbama će učestvovati i Švedska, koja se nada ulasku u Alijansu, kao i Japan.

Cilj vježbi je da se ojačaju interoperabilnost i pripremljenost za zaštitu od dronova i krstarećih projektila u slučaju napada na gradove, aerodrome i luke na teritoriji članica Alijanse.

Predstavljajući planove za vježbe, njemački general-pukovnik Ingo Gerharc izjavio je prošle sedmice da se manevri planiraju od 2018. godine, ali da nisu usmjereni protiv bilo koga.

Prema njegovim riječima, iako će NATO braniti svaki centimetar svoje teritorije, tokom vježbi nijedan avion neće biti poslat, na primjer, u pravcu Kalinjingrada, ruske enklave koja se graniči sa Poljskom i Litvanijom, članicama Alijanse.

"Mi smo odbrambena alijansa i tako su planirane ove vježbe", dodao je Gerharc.

Manevri će se vršiti najviše u Njemačkoj, ali i u Češkoj, Estoniji i Letoniji.

Njemačke vlasti upozorile su da bi vježbe mogle da utiču na raspored zakazanih putničkih letova.

Mada je vježba planirana nekoliko godina, ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. natjerala je NATO da se ozbiljno pripremi za mogućnost napada na teritoriju članica Saveza.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG