Linkovi

Pobjednička islamistička stranka u Tunisu ne želi da je se smatra predstavnicom 'zaostalih slojeva'


Prosvjed protiv stranke Ennahda koja je na izborima osvojila 40 posto mjesta u parlamentu
Prosvjed protiv stranke Ennahda koja je na izborima osvojila 40 posto mjesta u parlamentu

Eric Goldstein: "Vođe te stranke nastoje smiriti situaciju. Tvrde da neće uvesti feredžu. Da neće zabraniti alkohol. Kažu da će se za svoje ciljeve boriti isključivo demokratskim metodama. Ali, zabrinjava retorika srednjeg ešalona u stranci, pogotovo nekih svećenika koji zvuče vrlo netolerantno".

Na nedavnim parlamentarnim izborima u Tunisu pobijedila je umjerena islamistička stranka koja sada o koaliciji pregovara s glavnim suparnikom, jednom svjetovnom strankom. Iako islamistička stranka Ennahda zagovara pluralizam, neki u Tunisu strahuju da bi ona mogla prekinuti svjetovnu, pro-zapadnu politiku zemlje. Već su se i održali prosvjedi protiv nje.

Lisa Bryant otišla je u Tunis i sastala se s jednim od čelnih političara iz pobjedničke stranke.

Elegantna, elokventna i bez feredže, Souad Abderrahim na političkim skupovima predstavlja 'umjereno lice' islamističke stranke Ennahda koja je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojila oko 40 posto mjesta u nacionalnom zakonodavnom tijelu.

47-godišnja Souad, po profesiji farmaceut te majka dvoje djece, objašnjava zbog čega se angažirala u politici. Kaže da je željela kontrirati raširenoj predodžbi da je stranka Ennahda stranka tradicionalnih i zaostalih ljudi. Njezina se stranka – objašnjava nam Saoud Abderrahim – zalaže za umjerene ciljeve i pluralizam, a model joj je današnja Turska.

Slično tvrdi i Yusra Ghannouchi, kćerka vođe stranke i njezina glasnogovornica. Ona kaže da će njezina stranka proširiti prava žena, uključivo s pravom da se ne treba nositi marama: “Nije na državi da propisuje što će žene nositi. To je osobni izbor“.

Ali, u Tunisu ima i onih koji se boje širenja političkog islama. U susjednoj Libiji, nove vlasti govore o uvođenju šerijatskog prava. U također susjednom Alžiru, godinama je trajao krvavi sukob s islamističkim pobunjenicima. U samom Tunisu, radikalni muslimani su nedavno prosvjedovali zbog prikazivanja dva filma čiji im se sadržaj nije svidio. U nekim mjestima u Tunisu već su održani prosvjedi protiv pobjedničke islamističke stranke.

Khadija Cherif, aktivistica za prava žena, smatra da će upravo ovo područje biti najkontroverznije. Ona sumnja da će se stranka Ennahda boriti za prava žena kao što obećaje. Ali, ona sumnja da se sadašnja prava mogu samo tako ukinuti.

Eric Goldstein, direktor odjela za Tunis u organizaciji Human Rights Watch, kaže da stranka Ennahda često šalje proturječne poruke: "Vođe te stranke nastoje smiriti situaciju. Tvrde da neće uvesti feredžu. Da neće zabraniti alkohol. Kažu da će se za svoje ciljeve boriti isključivo demokratskim metodama. Ali, zabrinjava retorika srednjeg ešalona u stranci, pogotovo nekih svećenika koji zvuče vrlo netolerantno".

29-godišnji bloger Haytem el Mekki kaže da strah od islama potiče Zapad. "Islamisti su politički aktivisti. Trebamo ih tretirati kao i druge aktiviste – kritizirati kada naprave nešto loše, a hvaliti ih kada naprave nešto s čim se slažemo“ - kaže naš sugovornik.

Souad Abderrahim, zvijezda u usponu u stranci Ennahda, smatra da je njezina stranka uspješna zbog toga što odražava vrijednosti Tunisa, koji je – kako nam kaže – u osnovi konzervativna zemlja. 'Tunižani ne podržavaju spolni promiskuitet, vanbračnu djecu, homoseksualce a niti brakove s ne-muslimanima' – kaže Souad Abderrahim.

Ali, ona osobno smatra da žene trebaju biti jednake s muškarcima – pogotovo u politici.

XS
SM
MD
LG