Linkovi

Po Trumpovom nalogu, SAD odbile saveznike iz G7


Kanadski premijer Justin Trudeau i američki predsjednik Donald Trump na radnoj sjednici samita G7 u Quebecu.
Kanadski premijer Justin Trudeau i američki predsjednik Donald Trump na radnoj sjednici samita G7 u Quebecu.

Sjedinjene Države su uputile prijekor svojim saveznicima na samitu G7 u subotu, odbijajući da potpišu završno saopštenje nakon što je predsjednik Donald Trump optužio domaćina ekonomskog sastanka, kanadskog premijera Justina Trudeau, da je "veoma nepošten i slab".

Poslije Trumpovog odlaska sa samita, Trudeau je izjavio da su nove američke tarife na aluminijum i čelik "uvrijedljive", što je navelo Trumpa da američkim zvaničnicima da nalog da ne potpišu tradicionalni komunike na kraju samita, koji objavljuje svih sedam lidera koji mu prisustvuju.

"Na osnovu Justinovih lažnih izjava na konferenciji za medije i činjenice da Kanada naplaćuje ogromne tarife našim, američkim famerima, radnicima i kompanijama, dao sam nalog predstavnicima SAD da ne potpisuju saopštenje dok razmatramo tarife na uvoz automobila koji su preplavili američko tržište!", poručio je Trump na Twitteru.


"Kanadski premijerJustin Trudeau se ponašao tako popustljivo i blago tokom naših sastanaka na @G7 samo da bi održao konferenciju za novinare, nakon što sam ja otišao, gdje je rekao da su "američke tarife donekle uvrijedljive" i da "neće dozvoliti da ga neko zastrašuje". Veoma nepošten & slab. Naše tarife su odgovor na njegovih 270% na mliječne proizvode", tweetovao je Trump.

Francuski predsednik Emmanuel Macron kritikovao je Trumpov stav, navodeći da "međunarodnu saradnju ne mogu da diktiraju napadi gnjeva i nepromišljeni komentari". On je Trumpovo povlačenje iz potpisivanja saopštenja nazvao pokazivanjem "nedosljednosti i nekoherentnosti."

Trudeau je zatvorio godišnji samit G7 u Kanadi odbijajući da popusti u stavovima u kojima je suprotstavljen Trumpu, posebno kada je riječ o novim tarifama na uvoz čelika i aluminijuma koje su izazvale gnjev Kanade i Evropske unije. On je izjavio da će Kanada primjeniti recipročne mjere na uvoz američke robe, u nekim slučajevima već počevši od 1. jula.

"Ukazao sam predsjedniku direktno da Kanađani ne uzimaju olako to što su SAD krenule sa uvođenjem značajnih tarifa", rekao je Trudeau poslije samita. "Mi Kanađani smo učtivi, razumni smo ali nećemo dozvoliti da nas neko zastrašuje i vrši pritisak na nas."

Britanska premijerka Theresa May je iznijela komentare slične Trudeau obećavajući da će uzvratiti zbog uvođenja tarifa na proizvode iz EU. "Gubitak trgovine zbog tarifa podriva konkurenciju na tržištu, smanjuje produktivnost, uklanja podsticaje za inovacije i svi, na kraju, gube", navela je May, dodajući da će EU uvesti kontramjere.

Britanska premijerka Theresa May i kanadski premijer Justin Trudeau na početku samita G7 u Kvebeku.
Britanska premijerka Theresa May i kanadski premijer Justin Trudeau na početku samita G7 u Kvebeku.

Trudeau i Maj su se takođe suprotstavili Trumpu u vezi sa još jednim važnim pitanjem - Rusijom. Trump se zalaže za povratak Rusije u grupu iz koje je izbačena 2014. zbog agresije u istočnoj Ukrajini i pripajanja Krima. Trudeau je izjavio da nije "ni malo zainteresovan" za to da se Rusija pridruži grupi sedam svjetski najrazvijenijih ekonomija. May je čak dodala: "Složili smo se da budemo spremni da preduzmemo i nove restriktivne mjere protiv Rusije ukoliko bude neophodno."

Trump: The US Has Been Taken Advantage of
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Prije nego što je rano napustio samit zbog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom, Trump je poručio u subotu da mora da postoji "poštena i recipročna" trgovina između SAD i drugih zemalja.

“SAD su iskorištavane decenijama i ne možemo to više dozvoliti", rekao je Trump novinarima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG