Linkovi

Požar u Kaliforniji suzbijen, i dalje stotine nestalih


Stanovnici Paradisea ispred uništenih kuća
Stanovnici Paradisea ispred uništenih kuća

U Kaliforniji je nastavljena potraga za nestalima nakon najsmrtonosnijeg požara u istoriji te savezne države, dok se naredne nedjelje ponovo očekuje kiša, a postoji i prijetnja od klizišta.

U požaru Camp uništen je gradić Paradise, 280 kilometara sjeveroistočno od San Francisca. Najmanje 85 ljudi je poginulo, a uništeno gotovo 14 hiljada domova. Oko 475 stanovnika Paradisa i okolnih područja i dalje se vodi kao nestalo.

Stotine u potrazi za nestalima

Stotine policajaca i volontera tragaju za žrtvama i nestalima od kako je požar zahvatio Paradise i okolinu.

Kiša koja je padala posljednjih nekoliko dana iskomplikovala je potragu za žrtvama, a lokalne vlasti upozoravaju da posmrtni ostaci nekih stradalih možda nikada neće biti pronađeni.

Kiša nije pokrenula klizišta, kako se ranije strahovalo, ali prijetnja i dalje postoji s obzirom na to da je u vatrenoj stihiji potpuno uništena vegetacija.

Vatrogasci u potrazi za nestalima u Kaliforniji
Vatrogasci u potrazi za nestalima u Kaliforniji

Vlasti su najavile i da će naredba za evakuaciju biti ukinuta za neka područja južno od Paradisea, koji je bio popularna destinacija za penzionere.

Uz pomoć kiše, vatrogasci su u potpunosti suzbili požar, koji je uništio 62 hiljade hektara zemljišta, odnosno područje pet puta veće od San Francisca. Uzrok požara još nije utvrđen.

Hiljade ljudi, koji je su bile primorane da pobjegnu iz Paradisea, provele su praznik Dan zahvalnosti u skladištima u obližnjem gradu ili su prijateljima i rođacima u drugim mjestima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG