Linkovi

Požar se bliži jezeru Taho u Kaliforniji, evakuišu se stanovnici i turisti


Požar Kaldor bukti u skijalištu Sijera-et-Taho u nedjelju, 29. avgusta 2021. (Foto: AP /Noah Berger)
Požar Kaldor bukti u skijalištu Sijera-et-Taho u nedjelju, 29. avgusta 2021. (Foto: AP /Noah Berger)

Stanovnici i turisti u mjestima blizu popularnog jezera Taho u Kaliforniji morali su da se evakuišu kako se požar "Kaldor" približava jezeru, nakon što je "progutao" obližnje šume, isušene tokom kalifornijskog vrelog, suhog ljeta.  

Zahvaljujući suhom "gorivu" i vjetrovima u kanjonu, plamen je od nedjelje zahvatio skoro 10.000 dodatnih hektara zemljišta, saopštio je Sekretarijat Kalifornije za šume i zaštitu od požara.

Samo 14% požara, koji je zahvatio skoro 71.500 hektara zemlje, je ugašeno.

​Naređenja za evakuaciju izdata su u nekoliko oblasti, uključujući okrug El Dorado južno od jezera. Jezero se graniči sa Nevadom i popularna je destinacija za plivanje, pješačenje i kampovanje.

Vlasnik hotela Nil Pančal i članovi njegove porodice do tri sata noću su pakovali odjeću, lijekove i hranu kako bi u ponedjeljak ujutru mogli da napuste svoju kuću u El Doradu, i otputuju u Nevadu.

"Tako dugo smo ovde i nikada nismo vidjeli ništa slično. Djeca nam plaču", rekao je 42-godišnji Pančal za agenciju Reuters dok su se on, njegova žena, dvoje djece i roditelji njegove supruge spremali da se odvezu kroz dim koji je, kako je rekao, već osjećao u grlu.

"Prvo Kovid, pa sada i ovo", rekao je Pančel koji je vlasnik dva hotela na jezeru, koja su oba evakuisana zbog požara.

Cijelio južni dio jezera Taho, gdje živi oko 22.000 ljudi, dobio je neku vrstu upustava za evakuaciju.

Požar Kaldor je oštetio 39 stambenih, komercijalnih i drugih zgrada a do sada uništio više od 470. Do sada je povrijeđeno petoro vatrogasaca i civila, prema web saite-u Sekretarijata.

Kalifornija, gde je sezona požara na vrhuncu krajem ljeta i u jesen, ove godine je već na putu da vidi još veća uništenja svoje prirode nego prošle godine - koja je bila najgora od kad se vodi evidencija o prirodnim nepogodama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG