Linkovi

Početak najobimnijeg poslijeratnog procesa protiv automafije


Sud Bosne i Hercegovine
Sud Bosne i Hercegovine

Pred Sudom BiH danas je počelo najobimnije suđenje za krađu automobila, uglavnom, u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, ali i drugim krajevima zemlje.

Istrovremeno, traga se za ubicama dvojice policajaca koji su izgubile život u pokušaju krađe automobila u Sarajevu prije tri sedmice.

Na današnjem ročištu, Državni tužilac je započeo čitati optužnicu protiv 25 optuženih za krađu uglavnom skupocjenih automobila. Optužnica opisuje pojedinačne krađe više od 200 automobila čija vrijednost prelazi milion maraka.

Raspoređene uloge

Prema tvrdnjama iz Tužilaštva BiH, optuženi su imali tačno raspoređene uloge, a prilikom krađa, uglavnom u noćnim satima, koristili su specijalistički alat i pribor, radio-stanice podešene na policijske frekvencije. Krađe su izvršavali maskirani i naoružani, navod je iz optužnice koja je podignuta ovog ljeta.

„Nakon krađe, vršeno je skrivanje vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca i drugih mjesta, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila od kojih bi bio iznuđivan otkup, te ako isti ne bi bio realiziran, dalje vršeno krivotvorenje dokumentacije te krijumčarenje i dalja prodaja vozila u BiH ili zemljama regiona ili njihovo rastavljanje i prodaja u dijelovima”, navod je iz optužnice.

Suđenje će obuhvatiti saslušanje 340 svjedoka i vještaka u korist Tužilaštva, a kompletan proces će potrajati nekoliko godina.

Pokušaj krađe bijelog golfa 6 koji je završio ubistvom dvojice policajaca, 26. oktobar 2018.
Pokušaj krađe bijelog golfa 6 koji je završio ubistvom dvojice policajaca, 26. oktobar 2018.

Krađa automobila u Sarajevu je svakodnevnica koja je prisutna od kraja. Za devet mjeseci ove godine, automafijaši su uspjeli ukrati 230 automobila u Sarajevu. U Federaciji BiH je u tom periodu ukraden 381 automobil.

Ukradeni automobili su pronađeni u potrazi za ubicama policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića.

Dvojica optuženih iz ovog do sada najobuhvatnijeg postupka protiv automafije su uhapšeni i u sklopu istrage ubistva sarajevskih policajaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra.

Automafijaši su pucali na policajce dok su krali bijeli golf 6. Šehović i Vujinović su se u tom trenutku vozili u policijskom vozilu i nisu upotrijebili oružje niti upozorili ubice.

Srećko Trifković, koji je optužen u predmetu Volan, u jednomjesečnom je pritvoru zbog sumnje u povezanost za ubistvom policajaca. Više detalja nije poznato, jer je ročište na kojem se raspravljalo o pritvoru bilo zatvoreno za javnost.

Slavenu Dakiću, koje također pritvor u sklopu istrage ubistva Šehovića i Vujinovića, određen ne zbog umiješanosti u ubistvo, već krađe i sprječavanja dokazivanja.

Trifković i Dakić u predmetu automafije naziva Volan pred Državnim sudom brane se sa slobode, dok Istragu o ubistvu policajaca vodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a policija je zamolila i FBI da pomogne u rasvijetljavanju slučaja.

Napadi na policiju i građane

Komemoracija ubijenim policajcima odražana u Sarajevu 29. oktobra
Komemoracija ubijenim policajcima odražana u Sarajevu 29. oktobra

​Od 2016. godine, u Sarajevu je zabilježeno deset napada na policiju koji su uključivali upotrebu oružja, uključujući i posljednje smrtonosni napad na policiju rekao je policijski komesar Mevludin Halilović tokom nedavne sjednice Skupštine Kantona Sarajeva.

U posljednje vrijeme, kaže Halilović, bilježe se i slučajevi u kojima kriminalci pucaju i na građane.

Optuženi u predmetu Volan:

1. Danilo Cicović, rođen 1977. godine u Sarajevu,

2. Vladimir Krsmanović, zv. “Krša“, rođen 1978. godine na Sokocu,

3. Srećko Trifković, rođen 1985. godine u Sarajevu,

4. Srećko Mandić, rođen 1983. godine u Sarajevu,

5. Slaven Dakić, zv. „Žućo“, rođen 1988. godine u Sarajevu,

6. Tomislav Petrović, zv. „Tomo“, rođen 1988. godine u Sarajevu,

7. Njegoslav Milinković, zv. „Ljutan“, rođen 1983. godine u Sarajevu,

8. Enis Mandal, rođen 1983. godine u Skoplju,

9. Miroslav Pajić, rođen 1988. godine u Sarajevu,

10. Sreto Pajić, zv. Srećko, rođen 1991. godine u Sarajevu,

11. Davor Ninković, zv. „Čupo“, rođen 1980. godine u Sarajevu,

12. Jozo Markić, rođen 1983. godine u Mostaru,

13. Puniša Purković, zv. “Puki“, rođen 1964. godine u Sarajevu,

14. Dalibor Vasković, zv. “Dado“, rođen 1980. godine u Sarajevu,

15. Miroslav Škobo, zv. “Miki“, rođen 1983. godine u Sarajevu,

XS
SM
MD
LG