Linkovi

Počelo djelimično zatvaranje agencija američke vlade


Američka federalna vlada počela je sa djelimičnim zatvaranjem svojih operacija. Minut poslije ponoći u petak, isteklo je finansiranje za oko četvrtinu vladinih agencija.

Više od 800.000 federalnih radnika je pogođeno zatvaranjem a više od polovine tih zaposlenih imaju obavezu da rade bez plate.

Američki Senat i Predstavnički dom raspustili su se u petak uveče a da nisu usvojili zakon o budžetu kojim bi se izdvojilo 5 milijardi dolara na kojima insistira predsjednik Donald Trump da bi se izgradio zid na američko-meksičkoj granici - izdvajanje koje ide u paketu budžeta pod koji spadaju i vladine agencije.

Članovi Kongresa imali su rok do ponoći da usvoje zakon o budžetu da bi se nastavilo kompletno finansiranje vlade. Lider senatske manjine Chuck Schumer i nova predsjednica ​Predstavničkog doma Nancy Pelosi izdali su zajedničko saopštenje u kojem su naveli: "Demokrate su ponudile republikancima brojne prijedloge kako bi vlada ostala otvorena, uključujući mjeru koja je jednoglasno usvojena u Senatu, a svi ti predlozi uključuju finansiranje snažnog, razumnog i efikasnog obezbjeđenja granice - umjesto predsjednikovog neefikasnog i skupog zida. Ako predsjednik Trump i republikanci odluče da nastave sa ovim "Trumpovim zatvaranjem vlade", nova demokratska većina u Predstavničkom domu će brzo usvojiti zakon o ponovnom otvaranju vlade u januaru."

XS
SM
MD
LG