Linkovi

Plinovod Sjeverni tok ponovo radi ali sa smanjenim kapacitetom


Russia-Ukraine-War Energy
Russia-Ukraine-War Energy

Prirodni plin počeo je teći glavnim plinovodom iz Rusije u Evropu u četvrtak nakon 10 dana obustave radi održavanja, rekao je operater. No očekuje se da će protok plina biti daleko ispod punog kapaciteta.

Plinovod Sjeverni tok 1 prema Njemačkoj bio je zatvoren od 11. jula zbog radova na godišnjem održavanju. Usred rastućih napetosti oko ruskog rata u Ukrajini, njemački su se dužnosnici bojali da se plinovod - glavni izvor ruskog plina u zemlji, koji čini oko trećinu njemačkih zaliha plina - uopće neće ponovno otvoriti.

Operater Nord Stream AG rekao je da je plin ponovno počeo teći u četvrtak ujutro, ali će trebati neko vrijeme da se protok poveća, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.

Očekuje se da će isporuke pasti daleko ispod punog kapaciteta naftovoda. Nord Stream je rekao da se očekuje slična količina plina onoj prije održavanja. Šef njemačkog mrežnog regulatora, Klaus Mueller, rekao je na Twitteru da je ruski Gazprom u četvrtak obavijestio o isporukama samo oko 30% kapaciteta plinovoda.

Sredinom juna, ruski državni Gazprom smanjio je protok na 40% kapaciteta. Navodi navodne tehničke probleme koji uključuju opremu koju je partner Siemens Energy poslao u Kanadu na remont i nije se mogla vratiti zbog sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG