Linkovi

Optužnica protiv Platinija i Blattera za prevaru


Michel Platini i Sepp Blatter (Foto: VALERY HACHE, Fabrice COFFRINI / AFP)
Michel Platini i Sepp Blatter (Foto: VALERY HACHE, Fabrice COFFRINI / AFP)

Tužioci u Švajcarskoj podigli su optužnicu protiv bivših zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sepa Blattera i Michela Platinija za prevaru i druga krivična djela poslije šestogodišnje istrage kontroverzne isplate 2 miliona dolara.

Blatteru (85) i Platiniju (66) će se za nekoliko mjeseci suditi u federalnom krivičnom sudu u Bellinzoni, a ako budu proglašeni krivim, mogli bi nekoliko godina da završe u zatvoru.

“Ta isplata nanijela je štetu imovini FIFA-e i nezakonito obogatila Platinija”, saopštili su švajcarski federalni tužioci.

Slučaj je otvoren u septembru 2015. godine i doveo je do Blatterove smjene sa funkcije predsjednika FIFA, te okončao kampanju tadašnjeg predsjednika UEFA Platinija da zamijeni svog bivšeg mentora.

U fokusu istrage bio je Platinijev pisani zahtjev FIFA-i u januaru 2011. godine da mu se isplate zaostale dodatne zarade za obavljanje funkcije savjetnika predsjednika tokom Blatterovog prvog mandata, od 1998. do 2002. godine.

Blatter je taj zahtjev odobrio za nekoliko nedjelja. Istovremeno se pripremao za kampanju za reizbor, u trci protiv Mohammeda bin Hammama iz Katara, u kojoj se Platinijev uticaj među evropskim biračima smatrao jednim od ključnih faktora.

“Prikupljeni dokazi potvrđuju da je isplata Platiniju pravno neutemeljena”, naveli su tužioci.

Blatter i Platini su više puta odbacili optužbe, pozivajući se na dugogodišnji verbalni dogovor za isplatu novca.

Blatter je, između ostalog, optužen za prevaru, pronevjeru sredstava FIFA-e i falsifikovanje dokumenta, a Platini za prevaru, pronevjeru i falsifikovanje.

Za optužbe za prevaru i falsifikovanje mogla bi da bude izrečena zatvorska kazna do pet godina.

“Proces pred federalnim krivičnim sudom posmatram sa optimizmom i nadom da će se sa tim, ova priča privesti kraju i da će činjenice biti jasno predstavljene”, naveo je Blatter u saopštenju.

Platini, slavni francuski fudbaler, nije bio pod formalnom istragom do prošle godine, a nekoliko mjeseci kasnije obojica su optužena i za prevaru.

Tužioci su pokrenuli krivični proces protiv Blattera u septembru 2015. godine, uoči policijske racije sjedišta FIFA-e u Zurichu, na dan kada su on i Platini prisustvovali sastanku izvršnog odbora Federacije.

Američki Sekretarijat za pravosuđe je četiri mjeseca prije toga objavio rezultate sveobuhvatne istrage korupcije u svjetskom fudbalu koja je dovela do hapšenja zvaničnika u luksuznim hotelima u Zurichu.

Poslije racija u maju 2015. godine, i nekoliko dana nakon što je peti put izabran za predsjednika FIFA-e, Blatter je podnio ostavku i sazvao još jedno glasanje o svom nasljedniku.

Očekivalo se da to bude Platini, čija je kampanju međutim poremetila policijska akcija u kancelarijama Federacije, iako još nije bio osumnjičen.

FIFA je uskoro na nekoliko nedjelja suspendovala obojicu, da bi im zatim uvela šestogodišnju zabranu.

Platinijeva zabrana kasnije je smanjena na četiri godine i dozvoljeno mu je da se vrati fudbalskim obavezama u oktobru 2019. godine.

Blatter, koji je lošeg zdravlja, suočen je sa još jednim krivičnim procesom - povezanim sa odobrenjem isplate milion dolara Trinidadu i Tobagu 2010. godine. U toj istrazi su osumnjičena još dva bivša zvaničnika FIFA-e.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG