Linkovi

Planeri terorističkih napada od 11. septembra 2001. pred vojnim sudom


Svih pet optuženih za gotovo 3 tisuće ubojstava i drugih optužbi vezanih uz terorizam ignoriralo suca i odbilo surađivati u procesu

Petorica osumnjičenika optuženih za planiranje terorističkih napada od 11. septembra 2001. izvedeni su pred sud pod optužnicom za gotovo 3 tisuće ubojstava i drugih optužbi vezanih uz terorizam. Sva petorica su ignorirala suca i odbila surađivati u procesu. Dopisnik Glasa Amerike iz Pentagona Luis Ramirez izvještava iz mornaričke baze Guantanamo, na Kubi, gdje je u subotu počeo dugo odlagani proces.

Jedanaesti septembar 2001. bono je sjećanje koje ovdje ponovno proživljavaju obitelji nekih od gotovo 3 tisuće žrtava. Nekolicina ih je došla da prisustvuje podizanju optužnice i suoči se sa optuženima. Brat Clifforda Russella poginuo je u Svjetskom trgovinskom centru. Zašto je došao, pitamo ga. „Da vidim na vlastite oči stav i nepoštovanje, o kojima sam već ranije čuo, za naš sistem, svu tu bahatost,“ kaže.

Bio je to prvi put nakon tri godine da su viđeni Khalid Sheik Mohammed – samoproglašeni planer napada – i ostala četvorica. Kao i ranije pred sudom, svi su odbijali odgovoriti na pitanja suca i otezali su postupak. Jedan je vikao na suca. Kasnije, kada se jedan od odvjetnika obrane žalio da su osumnjičenici bili zlostavljani, jedan od optuženika se počeo razodjevati.

Među optužbama protiv njih su urota, ubojstvo protivno zakonima ratovanja, uništenje imovine, otmica aviona, te terorizam. Suđenje je već trebalo početi prije više godina, ali su pitanja oko kršenja prava osumnjičenika usporila proces.

Američki aktivisti su prosvjedovali što se suđenje održava u ovoj mornaričkoj bazi i tražili da ga se prebaci u civilni sud u Sjedinjenim Državama. Vlada kaže da su sve primjedbe bile razmotrene.

Glavni vojni tužilac, brigadni general Mark Martins, obećava pošteno suđenje: „Zakon zabranjuje korištenje bilo koje izjave dane pod prisilom ili kao rezultat mučenja, odnosno okrutnom, nehumanog ili degradirajućeg postupanja. A mi ćemo se držati zakona. Ovo će suđenje biti pošteno i pravedno, zajamčeno ugledom svih vojnih tužilaca i sudaca.“

Optužbe bi mogle rezultirati smrtnom osudom za svu petoricu osumnjičenika, čemu se Clifford Russell, kako kaže, ne bi protivio: „Za nadati se da će dobiti što mislim da zaslužuju.“

Samo suđenje neće početi još nekoliko mjeseci. Za obitelji žrtava, ovo prvo sudsko saslušanje označava korak bliže ka postizanju dugo odgađane pravde.

XS
SM
MD
LG