Linkovi

Plan o izgradnji džamije u blizini Nulte točke u New Yorku izaziva oštre reakcije


Maketa izrađena prema nacrtu predložene zgrade islamskog centra
Maketa izrađena prema nacrtu predložene zgrade islamskog centra

Neki kolumnisti kažu da je ovaj projekt isto kao da se na Pearl Harbouru gradi japanski kulturni centar - kako se čini, projekt koji je, kako tvrde začetnici ideje, zamišljen da ujedini građane, postigao je upravo suprotni efekt

Gotovo deset godina nakon terorističkog napada na nebodere blizance Svjetskog trgovinskog centra još uvijek se vode rasprave što će se izgraditi na tom mjestu. No dva bloka dalje trebala bi se izgraditi džamija i to je razljutilo mnoge građane poput Jima Richesa koji je 11. rujna 2001. godine izgubio sina. “Oni mogu otvoriti džamiju negdje drugdje. Ne želim da je džamija u blizini mjesta gdje je tog dana 19 muslimanskih terorista ubilo moga sina.

Jedna organizacija američkih muslimana namjerava izgraditi zgradu na 15 katova na mjestu trgovine koja je oštećena u terorističkom napadu kad su kotači otetog zrakoplova pali na nju. Ovo mjesto već se mjesecima potiho koristi za molitve.

Daisy Kahn koja vodi ovaj projekt kaže da će novi objekt biti kulturni centar, otvoren za ljude svih religija. “Nema boljeg mjesta za to jer nas je tragedija od 11. rujna 2001. godine sve pogodila."

Neki kolumnisti kažu da je ovaj projekt isto kao da se na Pearl Harbouru gradi japanski kulturni centar. Za sada, projekt koji je, kako tvrde začetnici ideje, zamišljen da ujedini građane, postigao je upravo suprotni efekt.

XS
SM
MD
LG