Linkovi

Pjesnikinja Kay Ryan jedna od ovogodišnjih dobitnika MacArthurove 'nagrade za genije'


Kay Ryan jedna je od 22-oje ovogodišnjih dobitnika 'nagrade za genije' Zaklade McArthur
Kay Ryan jedna je od 22-oje ovogodišnjih dobitnika 'nagrade za genije' Zaklade McArthur

Ovogodišnja dobitnica Pulitzerove nagrade, ranije nacionalna pjesnikinja laureatkinja i sveučilišna profesorica, najviše voli miran i povučen život

Zaklada John i Catherine MacArthur dodijelila je prije nekoliko dana svoju godišnju nagradu čiji je nadimak - ‘nagrada za genije.’ To je novčana nagrada od pola milijuna dolara koja se laureatima daje u pet rata, svake godine po 100 tisuća dolara. Dobitnici stipendije su iz različitih branši. Među njima su, na primjer, jedan novinar, jedna čelistica, psiholog i informatičar. Nagradu je dobila i pjesnikinja Kay Ryan, koja je ove godine osvojila Pulitzerovu nagradu. Njezinu poeziju odlikuje sažetost, živost i jednostavnost.

Prestižne nagrade uvijek pomalo iznenade Kay Ryan. Ona je odrasla u dolini San Joaquin u Kaliforniji. Kaže da je to kraj ‘lišen bilo kakvog glamura’. ‘Nema mora, samo polja krumpira i naftna postrojenja,’ kaže nam Kay Ryan.

"Moram reći da nisam željela biti pjesnikinja. Još uvijek mi je zbog toga često neugodno. Najviše zato što mi to nekako ne leži prirodno. No unatoč tome, priznajem da mi poezija neprestano okupira misli. Na primjer, ako čitam neko prozno štivo, proza u mojoj glavi poprima rime i postaje poezijom – kao da me obuzme neko neobjašnjivo ludilo," kaže Ryan.

Pjesme Kay Ryan se često bave svakodnevnim ljudskim emocijama - nadom, sumnjom i strahom. Mašta joj je fluidna.

Kay Ryan je objavila nekoliko zbirki poezije. Prvu, u vlastitom izdanju 1983. godine. No, tek devedesetih godina ostvaruje reputaciju na nacionalnoj razini. U međuvremenu, podučavala je engleski jezik na jednom koledžu u Kaliforniji i vodila miran život sa svojom dugogodišnjom suprugom, Carol Adair, koja je preminula u siječnju 2009. godine.

Za razliku od mnogih pjesnika njene veličine, Kay Ryan nikad nisu privlačile profesorske konferencije niti sveučilišni život, pa čak niti prominentni položaj ‘državne pjesnikinje’ - a niti Pulitzerova nagrada. Tako je i sada, s novčanom ‘nagradom za genije’ Zaklade MacArthur. Kaže da je već ‘previše okružena senzacijama i idejama drugih ljudi’ i da zato hoće ‘imati svoj mir.’

XS
SM
MD
LG