Linkovi

Pjesma Pink Floyda posvećena Ukrajini


David Gilmour, frontmen benda Pink Floyd
David Gilmour, frontmen benda Pink Floyd

Pink Floyd snimio je novu pjesmu, prvu nakon skoro 30 godina, u znak podrške Ukrajincima, saopštio je čuveni bend.

Muzička numera pod nazivom "Hej, hej, ustaj!" (Hey, Hey, Rise-Up) je objavljena u petak i biće korištena za prikupljanje sredstava za humanitarne potrebe.

Pjesma je snimljena je u saradnji sa Andrijem Klivnjukom, pjevačem ukrajinskog benda Boombok, koji pjeva na Sofijskom trgu u Kijevu u klipu koji je postao viralan.

Klivnjuk je napustio svjetsku turneju da bi se vratio u Ukrajinu i pomogao u odbrani svoje zemlje.

"Mi, kao i mnogi, osjećamo bijes i frustraciju zbog ovog podlog čina protiv nezavisne, mirne demokratske zemlje koja je napadnuta i čiji narod ubija jedna od najvećih svjetskih sila", napisali su članovi Pink Floyda na svom zvaničnom Twitteru.

U saopštenju za javnost, vođa benda David Gilmour rekao je da ga je dirnuo Klivnjukov video: "Bio je to snažan trenutak koji me je motivisao da to uvrstim u muzičku numeru."

On je razgovarao sa Klivnjukom koji je u bolnici u Kijevu, gdje se oporavlja nakon što je pogođen gelerima u minobacačkom napadu, saopštila je diskografska kuća.

"Pustio sam mu dio pjesme preko telefona i on mi je dao svoj blagoslov. Obojica se nadamo da ćemo u budućnosti nešto zajednički uraditi", rekao je Gilmour, čija je snaha Ukrajinka.

Slika koja prati pjesmu je suncokret, a inspirisana je viralnim video snimkom na kojem se vidi Ukrajinka kako je posramila dva naoružana ruska vojnika. U spotu ona poručuje vojnicima: "Uzmite ovo sjeme i stavite ga u džepove. Tako će rasti suncokreti kada svi budete pokopani ovdje."

To je prva originalna muzika Pink Floyda od The Division Bell iz 1994. godine.

Bend je također povukao svoje pjesme sa ruskih i bjeloruskih muzičkih platformi u znak protesta zbog invazije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG