Linkovi

BiH

Pješčane piramide kod Foče: Atrakcija o kojoj se malo zna


Pješčane piramide kod Foče
Pješčane piramide kod Foče

Zbog erozije pijeska sa podnožja, samo tijelo piramida svakoga dana sve je duže. Iako ne rastu, njihova visina se tako, faktički povećava.

Pješčane piramide jedinstvena su i rijetka prirodna pojava. One u Koloradu, Đavoljoj Varoši u Srbiji i Dolomitima u Italiji već su poznate atrakcije.

Ove u blizini grada Foča, još nisu.

“Rastu, ne nestaju i stalno mijenjaju svoje oblike. Struktura je pješčana glina pa se zato i nazivaju pješčane piramide” kaže za Glas Amerike Ljeposava Djajić iz lokalne turističke organizacije u Foči.

Na mjestu gdje se prirodne sile dodiruju i isprepliću, ovako izgledaju skupture od pijeska i kamenja kada ih prave mrazevi, vjetrtovi, kiše i vrućine.

Piramide su stare više od dvije stotine godina. Još prije skoro 60 godina na ovom mjestu filmska industrija Jugoslavije snimala je film o partizanskom komandantu Ramizu Lešiju.

Specifičnost pješčanih piramida je da vremenom postaju sve više. Zbog erozije pijeska sa podnožja, samo tijelo piramida svakoga dana sve je duže. Iako ne rastu, njihova visina se, tako faktički povećava.

Posjetilaca ima, a kao i svaka rijetka prirodna struktura izaziva emocije i legende.

Znamo da je prirodni fenomen, da im se svi dive i da je sve veći broj i interesovanje turista. Po nekim narodnim vjerovanjima piramide štite okolinu od nekih loših vremenskih pojava” kaže Ljeposava Djajić iz lokalne turističke organizacije.

Turizam je grana privrede koja iz godine u godinu, bilježi rast i razvoj. Pema podacima svjetske turističke organizacije Bosna i Hercegovina je treća u svijetu na osnovu projekcije rasta stope turizma do 2020. godine.

Ideja visočkih piramide, u taj grad je dovela hiljade znatiželjnika.

Možda slična sudbina atrakcije čeka i pješčane piramide u blizini Foče.

Studio Washington:: Priča o pješčanim piramidama u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG