Linkovi

Pismo iz EU: Što prije procijeniti zdravstvene i ekonomske potrebe BIH


 Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varheji (Olivér Várhelyi) ocijenio je da se Evropa suočava sa do sada neviđenom krizom po javno zdravlje i da su saradnja i solidarnost ključni.

On je u pismima upućenim premijerima šest zemalja Zapadnog Balkana u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid naglasio i da Evropska unija (EU) stoji uz zemlje zapadnog Balkana u traženju načina da se ukaže na izbijanje i posljedice pandemije.

U pismu koje je uputio predsedavajućem Veća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), Zoranu Tegeltiji, Varheji je istakao da je svojim službama dao instrukcije da stave na raspolaganje do sedam miliona eura za hitne potrebe koje će biti finansirane iz EU integracija i da budu spremne za preusmjeravanje dodjeljivanja iz nekoliko planiranih i postojećih programa kako bi obezbijedili dodatnih 28 miliona eura za medicinske i ostale kratkoročne potrebe koje je BiH identifikovala.

On je najavio i da će EU pojednostaviti dodelu iz programa koji su u procesu kako bi se olakšalo privatnom sektoru i popravila likvidnost. Ovo bi, kako se objašnjava u pismu, moglo da uključi 45 miliona eura iz planiranih projekata u oblastima zapošljavanja i obrazovanja, trgovine i podrške malim i srednjim preduzećima, dok bi se ovi projekti finansirali iz dodatnih ciklusa.

„Zamolio bih Vas da što prije pošaljete procjenu potreba, uključujući i medicinske i ekonomske, kako bi EU mogla da nastavi sa preusmjeravanjem i oslobađanjem sredstava u skladu sa vašim potrebama“, navodi se u pismu koje je komesar uputio Tegeltiji.

XS
SM
MD
LG