Linkovi

Pilsberi: Haos u Afganistanu potencijalni adut u rukama Kine


Majkl Pilsberi, direktor Centra za kineske studije Instituta Hadson u Vašingtonu
Majkl Pilsberi, direktor Centra za kineske studije Instituta Hadson u Vašingtonu

Majkl Pilsberi je viši saradnik i direktor za kinesku strategiju na Institutu Hadson u Washingtonu. On je ugledni državni savjetnik za Kinu i odbrambenu politiku, uključujući u prethodnoj administraciji Donalda Trumpa.

Autor je i brojnih knjiga o Kini. Najpoznatija naslovljena je: „Stogodišnji maraton: Kineska tajna strategija da zamijeni Ameriku kao globalnu velesilu".

U razgovoru za Glas Amerike osvrnuo se prije svega na haotično povlačenje SAD iz Afganistana:

„Kinezi imaju dugoročni plan. Imaju mnogo eksperata za Sjedinjene Države. Imaju osam velikih istraživačkih centara sa analitičarima koji proučavaju ulogu SAD u geopolitici. Mnogi od njih su magistrirali, pa čak i doktorirali na američkim univerzitetima. Stoga prvo pitanje koje se postavilja kada se dogodi nešto poput fijaska u Afganistanu, jeste da li je to nešto što će iznenaditi Kineze do to mjere da će da promijene svoju strategiju ili utiče na njihovo tumačenje na koji se način geopolitika odvija. Rekao bih da Afganistan ne mijenja ni na koji fundamentalan način njihovu strategiju niti tumačenje na koji kineska strana tumači strateške trendove“.

Kineski eksperti već dvije decenije pišu o opadanju američke moći, jedina debata koja se vodi je kojom će brzinom to i da se ostvari. Oni koji tvrde da je taj trend ubrzan vjerovatno će kao najbolji primer toga isticati Afganistan.

„Jedni bi mogli bi da kažu: 'Vidite da Amerikanci sve više slabe; drugi da će Amerikanci biti dominantna sila u svijetu još najmanje 20, vjerovatno 50 godina ili više; treći, pro-američki analitičari u Pekingu, pak vjeruju da Kina nikada neće moći da nadmaši Ameriku. Dakle, imate nekoliko različitih pogleda. Mislim da evakuacija iz Kabula od strane Bidenove administracije neće mnogo iznenaditi Kineze“.

Iako se slaže da američko povlačenje iz Afganistana ide značajno na ruku Kine, pa i Rusije i Irana, jer odlazi američko vojno prisustvo u Centralnoj Aziji, Pilsberi tvrdi da taj region nije pravi fokus Kine.

„Kina prati američku vojnu saradnju, posebno sa Indijom i Japanom. Prate aktivnosti 'Četvorke', uključujući SAD, Indiju, Japan i, Australiju. Za sada, riječ je isključivo o diplomatskim sastancima. Takođe se održavaju sastanci vođa 'Četvorke' o Kini. Peking želi da provjeri da li se protiv Kine gradi efikasna bezbjednosna koalicija koja bi se suprotstavila njihovim omiljenim aktivnostima. Kinezi za sada ne strepe od toga, dok se odlazak SAD iz Afganistana uklapa u predstavu da slabljenje američkog vojnog prisustva u svijetu ide u korist Pekingu“.

Pilsberi nastavlja:

„Takođe ne vide veliki napredak pod Bidenovom administracijom u smislu prodaje američkog oružja Indiji. Sjedinjene Države se nisu angažovale ni u indijsko-kineske pogranične sporove proteklih godinu dana. Ne vide se ni posebne aktivnosti na uspostavljanju čvrste bezbjednosne koalicije protiv Kine na Pacifiku. Jedan od najvećih istorijskih strahova za Kineze je da se nađu u okruženju. Tako nešto ne primjećuju za sada“.

Na Bidenovoj administraciji ostaje da energično uvjere Peking da američka moć ne slabi, kaže naš sagovornik.

„Otvoreno je pitanje da li će Kina ovaj fijasko u Kabulu doživjeti kao dalju indikaciju slabljenja SAD koju bi trebalo iskoristiti, što bi moglo da promijeni sve. Ukoliko u narednih mjesec dana bude učestalih kineskih komentara u kojima se svijetu govori da američka moć mnogo brže opada nego što je iko mislio, onda će Bidenov tim morati da odgovori i pokaže da to nije tačno“.

XS
SM
MD
LG