Linkovi

ISIL objavio snimak užasnog ubojstva uhvaćenog jordanskog pilota


Jordnaski pilot poliven benzinom, pred spaljivanje Februar 3, 2015.
Jordnaski pilot poliven benzinom, pred spaljivanje Februar 3, 2015.

Jordan je potvrdio da je su militanti grupe Islamska država ubili zatočenog jordanskog pilota , nakon što je objavljen video snimak jezivog sadržaja na kojem se vidi kako ga spaljuju živog.

Iako su se snimci pojavili tek danas, jordanska televizija navodi izvore prema kojima je pilot, Muath al-Kaseasbeh, ubijen još trećeg januara, zapaljen živ u kavezu.

Vijeće Bijele Kuće za nacionalnu sigurnost je izdalo saopćenje u kojem se kaže da američki obavještajni izvori rade na tome da se potvrdi autentičnost snimka, dodajući da Bijela Kuća izražava duboku solidarnost sa jordanskom vladom i narodom. Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da, ako se dokaže ovaj čin, to je još jedna u nizu indikacija zla i barbarstva ISIL-a.Predsjednik Obama je dodao:

"Ovo će udvostručiti našu budnost, i našu odlučnost , u okviru globalne koalicije, da osiguramo da se Islamska država degradira i na kraju porazi. "

Jordanski kralj Abdullah , koji se zatekao u Sjedinjenim Državama, je odmah otputovao natrag u svoju zemlju.

Objava video snimka koji sadrži scene nepojmljivog užasa , se poklopila sa susretom državnog sekretara Johna Kerry-ja i jordanskog ministra vanjskih poslova Nassera Judeh u Washingtonu, u cilju potpisivanja sporazuma - tzv. Memoranduma o razumijevanja - u okviru kojeg će Sjedinjene Države obezbijediti 1 milijardu dolara Jordanu do 2017. godine. Kerry je rekao da se time pokrivaju troškovi ekonomske, tehničke i bezbjedonosne podrške Washingtona Amannu.

27. godišnji Muath al-Kaseasbeh je bio dio koalicije protiv ISIL-a, kada se njegov avion srušio u dijelu Sirije pod kontrolom militanata.

Jordanski piloti sudjeluju u bombardiranju položaja ISIL-a u Siriji i Iraku.

XS
SM
MD
LG