Linkovi

Napokon kraj teroru pijanica na prometnicama?


Gotovo 11.000 osoba gine svake godine u nesrećama koje na američkim cestama izazivaju vozači pod utjecajem alkohola. To je jedna smrt svakih 50 minuta!

Desetljećima već razne grupe u Americi rade na tome da se smanji smrtnost uzrokovana vožnjom pod utjecajem alkohola, ali taj broj zadnjih 10 ili 15 godina ne opada. Znanstvenici sada rade na nekim tehnološkim poboljšanjima u automobilima, u smislu sigurnosti, koja bi potencijalno mogla eliminirati problem.

Bettye Jones je izgubila svog sina, 37-godišnjeg Seana Jonesa, u nesreći koju je, 2005. godine, izazvao pijani vozač. Otada, ona njegovu maturalnu sliku stalno drži u dnevnoj sobi.

Tako je volio pričati, posebno viceve,” prisjeća njegova majka.

Sean je stajao na crvenom semaforu kad se u njega, brzinom od 140 km na sat, zabio pijani vozač i na mjestu ga ubio.

“Ujutro je policija došla na vrata da nas obavijeste da nam je sin poginuo. Bilo je to nešto najteže i najgore što sam ikad doživjela.”

Gotovo 11.000 osoba gine svake godine u nesrećama koje na američkim cestama izazivaju vozači pod utjecajem alkohola. To je jedna smrt svakih 50 minuta.

Zagovornici uvođenja rigoroznih mjera protiv pijanih vozača kažu da odgoj i obrazovanje te propisi i zakoni nisu dovoljni. Stoga se okreću ka najnovijoj tehnologiji, koja je razvijena nakon 11. rujna 2001., i nadaju se da će im ona pomoći da zauvijek bude eliminiran problem pijanih vozača.

Radi se o dva “nevidljiva” sigurnosna elementa koji će automatski otkrivati alkohol u krvi osobe koja sjeda iza volana.

Jedan prototip koristi infracrvene senzore instalirane u unutrašnjosti automobila koji postotak alkohola u krvi mjere na dahu vozača.

Drugi prototip radi na dodir, postavljen je na volanu ili na ploči s instrumentima i postotak alkohola registrira kroz kožu.

U oba slučaja, ukoliko je koncentracija alkohola iznad dopuštenoga, auto jednostavno - ne pali.

“Prije mnogo godina, kad sam izgubila kćerku u nesreći uzrokovanoj vožnjom pijanog vozača, mislila sam da je dovoljno drugima govoriti kako to tragično djeluje na čovjeka i da onda više nitko neće tako nešto učiniti ili ponoviti. Brzo sam shvatila da to na ljude nema nikakvog efekta,” kaže Jan Withers, koja vodi organizaciju Mothers Against Drunk Driving (MADD). Za novu tehnologiju ona kaže “konačna vakcina” protiv pijanih vozača.

“Tokom svih ovih godina, sa svim zakonima koje smo donosili, ništa nije spriječavalo vozača da pijan sjedne iza upravljača, ali sada, s novom tehnologijom, doslovno već možemo vidjeti – nitko više neće biti pogođen tim tragedijama. Ja ću to uspjeti vidjeti za svog života.”

Znanstvenici kažu da bi za usavršavanje nove tehnologije bilo potrebno još desetak godina. Ali njeni zagovornici žele da proizvođači automobila na dobrovoljnoj bazi počnu ugrađivati tu tehnologiju, sustav za alkotestiranje, u svaki novi automobil, čim taj sigurnosni detalj bude na raspolaganju. Bude li to realizirano, kažu oni, nesreće uzrokovane pijanom vožnjom postat će, u Americi, samo fusnota u njenoj povijesti.

XS
SM
MD
LG