Linkovi

Picasso u Virginiji


Picassova djela izložena u virginijskom Muzeju likovnih umjetnosti predstavljaju svaki medij i svaki stil u kojem je ovaj veliki umjetnik stvarao

Djela Pabla Picassa, jednog od najvažnijih umjetnika modernog doba, već neko vrijeme putuju svijetom dok se obnavlja muzej u Parizu, u kojem su inače izložena. Te slavne slike nedavno su stigle u Richmond u Virginiji – točnije, u virginijski Muzej likovnih umjetnosti

Izložba obuhvaća gotovo 200 eksponata, presjek čitavih osam desetljeća karijere Pabla Picassa, djela koja je stvarao od 1901. pa sve do 1972., godinu dana prije svoje smrti. Anne Baldassari kustosica je ove izložbe i direktorica muzeja National Picasso u Parizu, inače trajnog doma ovih, i još mnogih drugih, Picassovih djela:

"Od ukupno pet tisuća djela ovdje izlažemo oko 200. To je, dakle, samo mali dio koji je postavljen na vrlo didaktički način, kako bi posjetiteljima omogućio da na najbolji način razumiju Picassov kreativni proces, ali i to kako je Picasso želio biti viđen."

Alex Nyerges direktor je virginijskog Muzeja likovnih umjetnosti, u kojem je izložba postavljena:

"Tijekom svog života, Picasso je čuvao stvari koje je najviše volio – tisuće i tisuće umjetničkih djela. Kad se rješavao status njegove imovine, stvoren je pariški Muzej Picasso."

Izložena djela predstavljaju svaki medij i svaki stil u kojem je Picasso radio.

"Glavni medij bilo mu je slikarstvo. Kiparstvo mu je bila neka vrst matrice. Bio je i vrlo utjecajan fotograf te fantastičan grafičar. Bio je istinski kreator," kaže Alex Nyerges.

On dodaje da je Picasso zapravo stvorio ono što smatramo modernom i suvremenom umjetnošću. Sve što se dogodilo u 20. stoljeću, i sada u 21.-om, na ovaj ili onaj način, u nekom obliku, povezano je s Picassom, kaže on. Svoju inspiraciju ovaj veliki umjetnik nije crpio samo iz europske umjetnosti, već i iz ne-zapadnih umjetnosti. To postaje jasno posjetom galerijama afričke umjetnosti u ovom virginijskom muzeju.

"Postavljanje te izložbe uz Picassovu je čarobno jer možete vidjeti kako Picasso vuče formu i kompoziciju iz Afrike. To je osobito izraženo u njegovim skulpturama," kaže Alex Nyerges.

Ova je izložba pun pogodak za virginijski Muzej likovnih umjetnosti jer – kako kaže direktor muzeja Nyerges – radi se o vremenski ograničenoj nacionalnoj i međunarodnoj turneji najveće svjetske zbirke Picassovih djela. Izložba pruža priliku ljubiteljima velikog umjetnika da vide neka od djela koja je on najviše cijenio.

XS
SM
MD
LG