Linkovi

Richmond: Gostujuća izložba djela Pabla Picassa


Djela Pabla Picassa su trenutno izložena u muzeju likovnih umjetnosti u Richmondu
Djela Pabla Picassa su trenutno izložena u muzeju likovnih umjetnosti u Richmondu

Ova izložba je velika atrakcija za muzej likovnih umjetnosti u Virginiji jer se radi o vremenski ograničenoj nacionalnoj i međunarodnoj turneji najveće svjetske zbirke Picassovih djela.

Djela Pabla Picassa, jednog od najvažnijih umjetnika modernog doba, neko vrijeme putuju po svijetu dok se obnavlja muzej u Parizu u kojem su ona inače izložena. Te slavne slike su nedavno stigle u američki grad Richmond, savezna država Virginija I izložene su u gradskom muzeju likovnih umjetnosti.

Izložba sadrži gotovo 200 eksponata, koji predstavljaju osam decenija karijere Pabla Picassa. To su djela koja je stvarao od 1901 do 1972 godine, godinu dana prije svoje smrti. Anne Baldassari je kustosica izložbe i direktorica muzeja National Picasso u Parizu, koji je stalni dom za ova kao I mnoga druga Picassova djela.

Od ukupno pet hiljada ovdje izlažemo oko 200 djela. To je, dakle, samo mali dio koji je postavljen na vrlo didaktički način, kako bi posjetiteljima omogućio da na najbolji način razumiju Picassov kreativni proces, ali i to na koji je način Picasso želio biti viđen, kaže gospođa Baldassari.

Alex Nyerges je direktor muzeja likovnih umjetnosti, u kojem je izložba postavljena.

Tokom svog života, Picasso je čuvao stvari koje je najviše volio, a to je na hiljade umjetničkih djela. Kada se rješavao status njegove imovine, stvoren je pariški Muzej Picasso, kaže gospodin Nyerges.

Djela Pabla Picassa inspirirana afričkom umjetnosti
Djela Pabla Picassa inspirirana afričkom umjetnosti

Izložena djela predstavljaju svaki medij i svaki stil u kojem je Picasso radio.

Glavni medij mu je bilo slikarstvo. Kiparstvo mu je bila neka vrsta matrice. Bio je i vrlo utjecajan fotograf, kao i fantastičan grafičar. Bio je istinski kreator, kaže Anne Baldassari.

Alex Nyerges kaže da je Picasso zapravo stvorio ono što smatramo modernom i savremenom umjetnošću. On smatra da je, sve što se dogodilo u 20-om vijeku, kao i sada u 21-om, na neki način, u nekom obliku, povezano s Picassom. Picasso svoju inspiraciju nije crpio samo iz evropske umjetnosti, već i iz ne-zapadnih umjetnosti. To postaje jasno posjetom galerijama afričke umjetnosti upravo u ovom muzeju u Virginiji.

Postavljanje te izložbe uz Picassovu je izvanredno, jer možete vidjeti kako Picasso vuče formu i kompoziciju iz Afrike. To je naročito izraženo u njegovim skulpturama, kaže Alex Nyerges.

Ova izložba je velika atrakcija za muzej likovnih umjetnosti u Virginiji jer se, kako kaže gospodin Nyerges, radi o vremenski ograničenoj nacionalnoj i međunarodnoj turneji najveće svjetske zbirke Picassovih djela. Izložba pruža priliku ljubiteljima Picassa da vide neka od djela koja je taj umjetnik najviše cijenio.

XS
SM
MD
LG