Linkovi

Upravni odbor za implementaciju mira: Nije vrijeme za provokacije


Vijeće za implementaciju mira (Arhivska fotografija)
Vijeće za implementaciju mira (Arhivska fotografija)

Upravni odbor za implementaciju mira (PIC) u očitovanju pred obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici navodi da nije vrijeme za provokacije u vrijeme kada se treba odati počast žrtvama.

Izjavu su potpisali visoki predstavnik Valentin Inzko i ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira iz Evropske unije, Francuske, Holandije, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Turske i Velike Britanije

Izjavu prenosimo u cijelosti:

„Upravni odbor PIC-a susreo se 5. jula i razmatrao, između ostalog, i događaje u Srebrenici te širem području uoči predstojećih komemoracija.

Upravni odbor PIC-a apelovao je na učesnike svih vjera i nacionalnosti da se ponašaju dostojanstveno, kako i dolikuje prirodi ovog događaja. Napadi na ožalošćene i preživjele, kao i na učesnike, neprihvatljivi su i treba ih u potpunosti istražiti, a počinioce dovesti pred lice pravde. Nije vrijeme za provokacije nego je vrijeme da se oda počast žrtvama i razmisli o stvarnoj cijeni sukoba među ljudima.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a izrazili su puno uvjerenje da će organi na svim nivoima, državnom, entitetskom i lokalnom, kao i organizaciona tijela, organizacije civilnog društva i svi pojedinci koji su uključeni u organizaciju komemoracija doprinijeti uspostavi dostojanstvenog i sigurnog ambijenta tokom trajanja predstojećih događaja, promovišući pomirenje, toleranciju, dobre odnose i miran suživot.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a su svjesni patnji koje su prouzrokovali genocid i drugi zločini, te su potvrdili prava žrtava i preživjelih, ponovivši potrebu za ulaganjem daljih napora u pravcu pomirenja i uspostavljanja dobrih odnosa u zemlji i regionu. Tolerancija, prihvatanje i miran suživot su apsolutni zahtjevi civilizacija koje se zasnivaju na pravima i slobodama, demokraciji i jednakopravnosti.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG