Linkovi

Fotografsko dokumentiranje Amerike


Fotografsko dokumentiranje Amerike
Fotografsko dokumentiranje Amerike

Vašingtonska fotografkinja Carol Highsmith, snima američke pejzaže već 30 godina. Njen najnoviji projekat obuhvata obilazak 50 država i snimanje gradova, sela i pejzaža Amerike 21. stoljeća.

Carol Highsmith je žena sa misijom – da fotografira što veći broj varoši, gradova i seoskih područja u Americi, prije nego što ih ne proguta napredak. Fotografkinja koja živi u Washingtonu planira da obidje sve američke države tokom narednih 10 do 15 godina, dokumentirajući sve – od važnih istorijskih obilježja i gradjđevina, do slika koje predstavljaju američku provinciju. Na ovom ambicioznom projektu, ona sarađuje sa Kongresnom bibliotekom u Washingtonu koja u svojoj zbirci već ima deset hiljada njenih fotografija. Ona planira da biblioteci svake godine pokloni deset hiljada novih snimaka, koji će biti dostupni javnosti. Carol Highsmith kaže da joj je cilj da ovjekovječi suštinu današnjeg lica Amerike.

- Šta je Amerika? Možda bi trebalo da krenemo od toga šta nije. Šta nije? Ona je sve, ona je milion stvari... I svaka ima svoje lice. Ako odlučite da pogledate jedan niz slika i drugi niz slika, jedne snimljene u Evropi, druge snimljene u Americi, vjerovatno ćete shvatiti razliku; ovo je slika Amerike.

Ona je riješena da ovjekovječi upravo tu sliku. Projekat: Amerika 21. stoljeća je započela februara prošle godine u državi Alabami, a sada radi u gradu u kojem inače živi – Washingtonu.

Snimanje elemenata američke kulture je nešto što Carol Highsmith radi dugo vremena. Svoju fotografsku karijeru je počela 80-ih godina, snimajući restauraciju istorijskih objekata u Washingtonu.

Američka poštanska služba je izabrala njen snimak jednog od vašingtonskih obilježja – Memorijala Thomasa Jeffersona – za poštansku marku. U prvom tiražu, štampano je sto miliona takvih maraka.

Proteklih petnaest godina, ova često nagradjivana fotografkinja je putovala širom Amerike, snimajući za Random House, jednu od najvećih izdavačkih kompanija na svijetu, kao i za druge klijente. Snimila je više od tristo hiljada fotografija, koje su objavljene u više od milion i po prodatih knjiga.

Novi projekat će Carol Highsmith omogućiti luksuz da provede znatno vrijeme u svakoj državi; fotografirajući prizore koje će u budućnosti, po svemu sudeći, nestati:

- Toliko smo raznovrsni. Mi smo zapravo sve, od Velikog kanjona u Coloradu do drvenog ambara. Ali, poznato vam je da ti drveni ambari nestaju. Veliki kanjon vjerovatno neće, ali oni hoće, naši ambari od drveta će nestati. Sve što znam je da smo u ovom trenutku nešto, da imamo karakter. I dalje možete da odete u varoš, ili grad, i najvjerovatnije ćete vidjeti neke kuće koje su u stvari podignute kada je grad osnovan. Da li će to biti slučaj za pedeset godina? Ne znam. Stvari se mijenjaju.

Iako će vrijeme zasigurno donijeti promjene, Carol Highsmith je optimista da ono što je uistinu suština Amerike, nikada neće nestati.

XS
SM
MD
LG