Linkovi

Kako napuniti mobitel uz pomoć biljaka?


Iako nas čine uveliko slobodnim, mobiteli ipak moraju biti blizu izvora energije. Ali to bi se ubrzo moglo promijeniti sa takozvanom zelenom energijom. Prilog Jessice Berman.

Tri studentice iz Čilea su nadošle na ideju da naprave uređaj koji se pokreće uz pomoć biljaka, kako bi napunili svoje mobitele. Na tu su ideju nadošli sjedeći u dvorištvu svoje škole tokom pauze između ispita, kada su im se mobiteli istrošili. Tada je jedna od njih nadošla na briljantnu ideju.

Upitali smo se zašto, kada ima toliko mnogo biljaka, nema neka vrsta, da tako kažem, utikača. Jer ima toliko biljaka I živih organizama koje imaju potencijal da proizvedu energiju, kaže Evelyn Aravena.

Njihov izum je mali biološki električni krug kojeg su nazvali E Kaia koji sakuplja energiju koju biljke proizvode tokom fotosinteze. Biljka koristi samo dio te energije, a ostatak ide u zemlju, upravo odakle ga E Kaia uzima. Uređaj se stavi u zemlju, a onda I u mobitel.

To je najbriljantniji projekat kojeg sam ikada u životu vidio. On je jednostavan. One su donijele prototip, koji je funkcionirao, I tada se sve počelo razvijati. Počeo sam im pružati podršku, sve je to dovelo do prave transformacije, kaže Mauricio Cifuentes, sa univerziteta Duoc.

Uređaj je riješio dva problema za studentice inžinjeringa, trebala im je ideja za čas, kao I utikač za mobitele.

Tražili smo gdje možemo napuniti prenosni kompjuter, koji se ispraznio, kao I mobitele. Nismo mogli ništa naći, jer se I masa drugih studenata našla u istoj situaciji u pokušaju da nađe utikač za punjenje, kaže Evelyn.

Ali biljke su svugdje, I biološki krug zadire u njihovu neiskorištenu zalihu energije.

Biljke imaju kompletan energetski ciklus, I mi smo odlučile da svoj uređaj inkorporiramo u njega, a da ne narušimo rast biljke. Taj krug sadrži energiju koja se kasnije koristi za manju upotrebu, kaže Camila Rupcich.

E Kaia ne prenosi pretjerano puno energije, ali je uređaj dovoljno moćan da potpuno napuni mobitel za manje od dva sata.

XS
SM
MD
LG